Így menekülhet meg a magasabb lakásáfától

2018. október 24. szerda - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Amelyik ingatlanberuházásnál idén nyáron nem történt meg az első kapavágás, az nem készül el a tervezett lakásáfa-emelés előtt. Van néhány lehetőség, amivel mérsékelni lehet a terheket, és az emelés mértéke sem kőbe vésett még. A lakásáraknál várhatóan komoly milliókban mérhető változás azonban nem egyik napról a másikra történik majd.

A következő másfél év arra elegendő, hogy a fejlesztők és a finanszírozó hitelintézetek lemodellezzék az áfaemelés várható rövid- és hosszútávú hatásait, de csak 2020 első felében derül ki, valójában mekkorát fékez a piacon a döntés. Persze, csak amennyiben életbe lép egyáltalán, hiszen a parlament dönthet még akár a kedvezményes időszak meghosszabbításáról is. A legvalószínűbbnek most egy köztes, kisebb mértékű emelés látszik, a fejlesztők legalábbis komoly lobbit folytatnak ennek érdekében – mondta el Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője az Inforádiónak adott interjújában.

Még mindig pörög a piac, pár hónap alatt gazdát cserélnek a lakások
Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakás átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakás akár 3 hónap alatt is elkelhet – derül ki egy friss elemzésből.

Alaposan átvizsgált beruházások

A bankok az átlagos vevőnél jóval alaposabban vizsgálják meg az egyes beruházásokat megtérülési, minőségi, élhetőségi, környezeti, infrastrukturális, vagy éppen jogi és kockázati szempontból, ezért annak a projektnek a lakásait, ami mögé egy hitelintézet odaáll, a vásárlók is nyugodtan megvehetik – mondja a Sberbank szakértője. Ráadásul a jó hírű, nagy magyar fejlesztőktől vásárolt lakások a későbbiekben is jobban értékesíthetők.

A lakásáfa-emelés egyik ellenszere, hogy a vásárló a vételár majdnem teljes egészét előzetesen kifizeti ingatlanvásárlási hitellel, így ha csúszik is a projekt, az átadást követően csak a fennmaradó összeg után kell majd a magasabb áfát megfizetni. Ehhez persze megbízható fejlesztők, ígéretes ingatlanok és a kockázatot vállaló bankok is kellenek. A Sberbank szakértőjének információja szerint jelenleg az adóhatóságnál és a Pénzügyminisztériumnál egyeztetések folynak annak megoldásáról, hogy a határidő után átadott új lakásokat a határidő előtt megvásárlókat ne, vagy csak kevéssé érintse az áfaváltozás.

Ami a 2019 utáni időket illeti, Kővári Mihály szerint valószínű a lassulás a lakóingatlan-fejlesztésben, főleg az első egy évben számít visszaesésre a szakértő. A fejlesztők jelenleg a már elkezdett fejlesztésekre koncentrálnak, a nagyobb beruházások későbbi ütemeit egyelőre lebegtetik. Mivel azonban lakásra folyamatosan van kereslet a piacon, a kivárást követően lesz piaca a drágább ingatlanoknak is, amihez igazodni fog a bankok finanszírozási stratégiája is, tette hozzá a Sberbank szakembere.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek