Ha jön az ellenőr: nyugdíjas foglalkoztatott jogviszonyának igazolása

2019. február 06. szerda - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentős változások a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban: 2019. január 1-től a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó nyugdíjasok nem biztosítottak – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk.

A biztosítottak köréből történő kiléptetés a nyugdíjas munkavállaló fennálló munkaviszonyát nem érinti, így a munkaszerződését módosítani, megszüntetni ezen okból nem kell. Nem a munkaviszonya szűnt meg a nyugdíjas munkavállalónak, csak a biztosítotti státusza, így kilépő papírok sem állíthatók ki a biztosítási jogviszony 2018. december 31-étől történő megszűnése miatt – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Gyakori kérdés, hogy akkor egy ellenőrzésen milyen dokumentumokkal igazolható a nyugdíjasok jelenléte. Természetesen a fennálló jogviszony továbbra is a munkaszerződéssel igazolható. A dolgozó jelenlétét a jelenléti ívvel, vagy más jelenlét igazolására szolgáló nyilvántartással kell alátámasztani. Munkabérének kifizetését a kifizetési jegyzék, bevallását a „1908”-as havi bevallás igazolja. Az ellenőr 2019. január 1-jétől már nem kéri a biztosítotti bejelentést az Mt. szerinti munkaviszonyban álló nyugdíjas esetében.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A változás érinti a közszférában Mt. szerinti munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasokat is, azonban nem érinti a biztosítottnak minősülő, díjazásban részesülő vezető tisztségviselőket, választott tisztségviselőket.

A nyugdíjas (kiegészítő tevékenységű) egyéni és társas vállalkozók 2019. január 1-ét megelőzően sem voltak biztosítottak, esetükben sem okozott a Tbj. módosítása változást. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségük (7.500,- Ft/hó) továbbra is fennáll. A saját jogú nyugdíjas őstermelő eddig sem szerepelt a biztosítottak körében, jogviszonyukról eddig sem kellett adatot szolgáltatni a T1041-es nyomtatványon.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott nyugdíjas munkavállaló bejelentését továbbra is meg kell tenni, a változás őket nem érinti. A foglalkoztatást megelőzően telefonon, vagy a 19T1042E nyomtatványon elektronikusan teljesíthető a bejelentés. A kapcsolódó közteher fizetésben sem történt változás, a nyugdíjas alkalmi munkavállaló után naponta 1.000,- Ft maradt a közteher, az idénymunkás után 500,- Ft, filmipari statiszta esetében 3.000,- Ft-ot kell fizetni a kifizetőnek.

Ideje újra felfedezni az időseket
Magyarországon a többség alig várja, hogy végre nyugdíjba mehessen, aki dolgoznia idősebb korában, az viszont alig talál munkát. Mindkét oldal hozzáállásán sürgősen változtatni kell, az idősebb munkavállalók aktivitása nélkül ugyanis komoly gond lesz a gazdaságban.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek