Ha biztosra akarsz menni az üzleti életben, akkor keresd a nőt

2019. március 08. péntek - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Kizárólag női vezető által irányított cég csupán kevesebb, mint fele annyi van mint kizárólag férfi által vezetett - derül ki az OPTEN Kft. elemzéséből. A női vezetők által irányított cégek jellemzően kisebbek, ugyanakkor alacsonyabb csődkockázattal működnek, mint a férfiak által irányítottak. Minden pénzügyi mutatóban jobban teljesítenek ugyanakkor azok a cégek, ahol férfiak és nők egyaránt megtalálhatóak a vezetésben.

A nőnap kapcsán sokat és sokan beszélnek a nőkről, a női szerepekről, az anyaságról, a családról. Női cégvezetőről és vállalkozóról hallva azonban még mindig kuriózumként tekintünk rájuk.  Az OPTEN Kft. – a hazánkban működő cégek adatait elemezve – rámutatott, hogy mintegy 122 ezer olyan vállalat van, melynek kizárólag női vezetője van. Ugyanez a szám a férfiak esetébe több, mint 270 ezer. A számok azt is jól mutatják, hogy egyrészt a nők vállalkozási hajlandósága messze elmarad a férfiakétól, másrészt a nagyvállalati felsővezetők körében is mélyen alulreprezentált a női nem. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon ez a helyzet a teljesítményükből vagy csak a férfi-női szerepek kapcsán kialakult megszokásból ered. „A nők illetve férfiak által vezetett cégek pénzügyi adatait elemezve igen jól látszik, hogy a nők irányítása alatt álló cégek nem hoznak rosszabb eredményeket, mint az erősebbik nem által vezetettek.” – fejti ki Tóth Tamás, az OPTEN Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: „Mindkét esetben a cégek több, mint fele növelni tudta bevételét, egyharmaduknak csökkent, míg 16%-uk stagnált.”

a nők döntenek a pénzügyekben is

Kép: Pixabay

A férfiak által vezetett cégek átlagos mérete nagyobb – alkalmazotti létszám alapján 1,7-szeres, míg  árbevétel tekintetében 2,5-szeres az arány a gyengébbik nem által irányított vállalkozásokhoz viszonyítva. Érdemes azonban külön figyelmet szentelni annak a ténynek, hogy 2 egyforma méretű cég kockázati besorolása jellemzően a nők által vezetett cégeknél kedvezőbb. Talán óvatosabbak, talán kockázatkerülőbbek, azonban ez növekedési adataikra nem hat negatívan – csak a csődesélyükre pozitívan.

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere
Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

A férfi vezetők sokszor már a pozícióért vívott harcok során is asszertívebbek, erősebb az önérvényesítésük és ezen csak tovább torzít a széleskörben elterjedt „a férfiak jobb vezetők” vélekedés. Tény, attól, hogy valaki női vezető, nem feltétlenül kell előnyt élvezzen egy adott pozícióért folytatott versenyhelyzetben. De hátrányt sem kell elszenvednie. Különös tekintettel azokra az adatokra, ami rámutat arra, hogy mennyivel eredményesebbek a vegyes vezetésű cégek. A vegyes vezetésű cégek csődkockázata jelentősen elmarad nem csak a férfi, hanem a tisztán női vezetésű cégekétől is. Az ilyen cégek felszámolás alá kerülésének esélye 40%-kal alacsonyabb az országos átlagnál. Ráadásul ezeknek a cégeknek a 3/4-e tudja megtartani vagy növelni árbevételét évről évre, ami teljes hazai viszonylatban csak a cégek 2/3-ának sikerül.

A hölgyeknek tehát – gazdasági statisztikai adatok alapján – a hagyományos női szerepek mellett meghatározó helye kell legyen a vállalkozói, cégvezetői világban is. A mindkét szerepben helyt álló nők igazi példaképpé válhatnak azáltal, hogy rámutatnak, nem kell lemondani sem a karrierről sem a családról, meg lehet találni az egyensúlyt.

Már nem férhet kétség a nők szerepéhez az üzleti életben
Március 8-án manapság virággal, csokoládéval és bókokkal kedveskedünk női ismerőseinknek, holott eredetileg ez a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos mozgalom napja volt. Azóta nagyot fordult a világ, és a nők üzleti életben betöltött szerepéhez kétség sem férhet. Magyarország az előkelő 12. helyen szerepel a női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások arányát tekintve.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek