Fellélegezhetnek világ leginkább túlhajszolt munkavállalói

2018. március 01. csütörtök - 11:05 / Zubor Zalán
  •    

Törvényen kívül helyezték Dél-Koreában a 68 órás munkahetet. Az ázsiai országban így is a világon az egyik leghosszabbak lesznek a munkaórák, az új törvény 52 órában határozza meg a hetente előírható maximális munkaidőt.

A dél-koreai parlament a héten több, a munkakörülmények javítását szolgáló törvényt is elfogadott. Ezek között a legfontosabb a maximális munkahét 52 órásra csökkentése a korábbi 68-ról. Megemelték emellett a minimálbért és 40 órában maximalizálták a 18 évnél fiatalabb diákmunkások munkaidejét.

Dél-Korea gazdaság a ’80-as ’90-es években az egyik legnagyobb növekedést produkálta, ez azonban sokszor a munkakörülmények és az életminőség rovására ment. A Chung Hyun-back családügyi minszter által embertelennek nevezett munkahelyi kultúra egyebek mellett a gyermekvállalási kedv zuhanásához vezetett: tavaly az országban minden korábbinál kevesebb gyermek született, előrevetítve ezzel az elöregedés súlyosbodását.

Még mindig sok

A mostani törvénymódosítás emellett a munkanélküliséget is hivatott enyhíteni, a törvényhozók szerint a vállalatok a rövidebb munkaórák miatt kieső kapacitást új alkalmazottak felvételével pótolhatják.

Dél-Koreában a hosszú munkanapok, a gyakori túlóra miatt ma egy átlagos alkalmazott évente 400 órával (több mint két héttel!) dolgozik többet, mint például a brit munkavállalók. Eközben a világ több országában már a hagyományos heti 40 óra munkát is túlzottnak tartják.

A munkavállalók szempontjából több kutatás szerint sem ideálisak a hosszú munkaórák- A közelmúltban a délnyugat-német fémipari és gépészeti szakszervezet 28 órás munkahetet harcolt ki a munkavállalóknak. Egy japán kutatás szerint például 40 év felett a háromnapos munkanap lenne az ideális. Hasonló megállapításra jutott a Vouchercloud felmérése is: brit irodai dolgozókat kérdezve arra jutottak, hogy a többségük napi órában végez valóban produktív munkát.

Ugyan a munkavállalók mentális és fizikai egészségének valószínűleg kedvezne, közgazdasági szinten egyelőre kudarc a 40 óránál rövidebb munkahét: Franciaországban 2000 óta van érvényben a heti 35 órás munkaidőkeret, de a túlórák miatt a gyakorlatban nem csökkentette a munkavállalók tereit. Svédországban a közelmúltban pedig 6 órás munkanappal próbálkoztak, ami viszont érezhető kiesést jelentett a termelésben, így tavaly visszaálltak a korábbi 40 órás munkahétre.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor