Csak minden ötödik cég indul tiszta lappal

2017. január 05. csütörtök - 16:57 / piacesprofit.hu
  •    

Már ami a tulajdonosok más cégekben történő érdekeltségét illeti. Az Opten adatai szerint, ha a tulajdonosi, címkapcsolati és rokoni összefüggéseket vizsgáljuk, az új cégek 80 százalékát olyan személyek jegyzik, akik más társaságban is benne vannak. Egyre bonyolultabb a magyar cégháló!

„Ugyan évek óta a cégstruktúra konszolidációjáról beszélünk, cégek számának csökkenése nem jelenti azt, hogy egyszerűbb is lesz a hazai cégrendszer. Az adatok alapján a cégek közötti kapcsolatrendszer évről évre egyre összetettebb” – mondta az Opten Kft. céginfomációs elemzője, Hitzinger Anna a GazdaságTV-nek. Gyakorlatilag 2011 óta folyamatosan csökken a cégalapítások száma, de a teljesen új szereplők ritkaságszámba mennek, még mindig 70 százalék körük van azon újonnan alapított cégek aránya, melyek tulajdonosain vagy ügyvezetőin keresztül más cégekhez köthetőek.

Az azonosítható kapcsolatrendszer ráadásul nem is ér véget tulajdonosi kapcsolatoknál, a címkapcsolatok vagy rokoni kapcsolatok vizsgálata további kapcsolódási pontokat tár fel. A címkapcsolatok figyelembe vételével az újonnan alapított cégeknek már 80 százaléka kapcsolható korábbi cégekhez, tehát teljesen „tiszta lappal” csak minden 5. cég indul. Minden adat arra utal, hogy a kapcsolatrendszerek egyre összetettebbek, hiszen jelenleg közel 180 ezer magánszemély van Magyarországon, akik – csak a hatályos kapcsolatokat vizsgálva – legalább 2 céghez köthetőek közvetlenül.

De valójában ez csak a jéghegy csúcsa, a hazai környezetben nem ritkák a 8-10 cégen keresztüli közvetett kapcsolódások, ezzel tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű kapcsolatrendszert. Beszédes adat, hogy 670 olyan magánszemély van ma Magyarországon, aki teljesen közvetlen módon is 10-nél több céget irányít. A kapcsolati láncokat is vizsgálva pedig nem ritkák a több száz elemű cégbirodalmak is.

„Hozomra” nem lehet üzletet alapozni
Egy cég sok kihívással néz szembe működése során, ezek közül az egyik legveszélyesebb – amellyel szinte minden cég találkozik – a nem fizető ügyfelek. A szerencsés cégek ügyfelei időben vagy a határidőt csupán pár nappal lekésve fizetnek, de egy vállalkozást a szerencsére alapozni nem lehet.