Cégkapu-mizéria: segít a NAV

2019. január 10. csütörtök - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

Idán már csak és kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nincs változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják.

A gazdálkodószervezetek már tavaly is az adóügyekben a NAV-nál elektronikus kapcsolattartásra és ügyintézésre voltak kötelezve. Az év végéig képviselőik még használhatták a KÜNY (köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet is. Idéntől azonban az ügyfelek – egyéni vállalkozók és hivatali tárhellyel rendelkezők kivételével – az adóügyek elektronikus intézésére kizárólag cégkaput használhatnak, ami alkalmazható többek között a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére. A NAV, küldeményeit ugyancsak a cégkapun át küldi.

Hogyan kell cégkapus tárhelyről dokumentumot beküldeni a NAV-hoz? Milyen lépéseket kell követni a sikeres beküldéshez? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a NAV új, cégkapun keresztüli dokumentumbeküldésről szóló videója.  A videó a hivatali tárhellyel rendelkező gazdálkodószervezeteknek is segít, mivel a dokumentum a cégkapuval megegyezően küldhető be a hivatali tárhely webes felületéről is.

A gazdálkodószervezeteknek – egyéni vállalkozókat kivéve – a cégkapu használatához csupán regisztrálniuk kell, amit a szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációval kapcsolatos tájékoztató a https://cegkapu.gov.hu oldalon érhető el.

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nincs változás, hiszen számukra továbbra is az ügyfélkapu, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhely szolgál az elektronikus kommunikációra. Mindehhez csak ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhelyszolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

Tizenkét fontos változás a társasági adóban
Folytatjuk a 2019-es adóváltozásokat bemutató sorozatunkat. Érdemes ügyelnie a következő cikkre a vállalkozásoknak, mert fontos újdonságok vannak a társasági adózásban és az itt igénybe vehető adókedvezmények területén .

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek