Céges kocsi: jövőre még jobban megéri lízingelni

2018. november 19. hétfő - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés által elfogadott legújabb adócsomagnak köszönhetően 2019. január 1-én több olyan kedvező változás lép életbe, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások mindennapjait. A törvénymódosítás tartalmazza a céges autóhasználattal összefüggő útnyilvántartásokra vonatkozó rendelkezések változását is.

A jövő évtől kezdődően a céges autóhasználatot elsődlegesen igazoló útnyilvántartás kiváltható lesz a feltételezett 50 százalékos magánhasználattal. Ennek eredményeként a vélelmezett 50 százalékos céges használat arányában a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban finanszírozott személyautók lízingdíjait terhelő áfa fele is levonhatóvá válik, immáron útnyilvántartás vezetése nélkül is.

Nem tévedés: félbillió forint fölött a lízingpiac
Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában. 

Mindez azért rendkívüli fontosságú, mert Magyarországon a vállalati ügyfelek között, évek óta a nyílt végű pénzügyi lízing az egyik legnépszerűbb autófinanszírozási konstrukció. A nyílt végű pénzügyi lízing biztosítja az áfa levonásának lehetőségét és ezen túlmenően további jelentős előnye, hogy a futamidő végén az ügyfelek döntésétől függ, hogy az autót megvásárolják vagy visszaadják a lízingcégnek.

Az adótörvény januártól hatályba lépő változásának köszönhetően a könnyen megvalósítható áfalevonási lehetőség miatt, a céges személygépkocsi beszerzések többsége a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban lesz a leggazdaságosabb. „Mivel az autó a futamidő végén – a maradványérték megfizetésével – egyszerűen a lízingbevevő tulajdonába kerülhet, ez azt eredményezi, hogy a nyílt végű lízing sokkal gazdaságosabb alternatívája lehet a készpénzes vásárlásnak. Biztos vagyok benne, hogy törvényváltozás eredményeként gyorsuló ütemben, tovább erősödik az igény a nyílt végű pénzügyi lízing keretében történő finanszírozásra” – mondta Vály Judit, az MKB-Euroleasing vezérigazgatója.

Céges autó, bankkártya, telefon: mit használhatsz a nyaraláson?
Egy nyaraláson sokat lehet spórolni, kezdve azzal, hogy csak a telekre ugrunk ki, vagy lemegyünk a Balatonra, esetleg külföldre utazunk, szállodába megyünk vagy apartmanba, étteremben eszünk vagy magunk főzünk. A spórolás mellett felmerül az is, hogyan használhatjuk fel ésszerűen a rendelkezésre álló erőforrásokat. Például céges autót, céges üzemanyagkártyát, céges telefont. Néha nagyon hasznos lehet ezeket igénybe venni, de nem árt pontosan tudni, melyik mire használható!

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek