Be kell jelenteni a külföldön nyitott céges bankszámlát?

2018. november 23. péntek - 08:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Kell-e tudnia a magyar adóhatóságnak arról, ha cégünk számára külföldön - akár uniós tagállamban, akár harmadik országban bankszámlát nyitottunk? Az Írísz Office adótervezőinek segítségével megválaszoltuk ezt a kérdést.

A válasz erre a kérdésre egyszerű: igen.

Ha egy gazdasági társaság külföldön nyit céges bankszámlát, akkor ennek tényét a NAV felé 15 napon belül jeleznie kell a megfelelő elektronikus nyomtatványon. Az adatlapon fel kell tüntetni a számlaszámot, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a megnyitás napját. A számla lezárásának bejelentésére is 15 nap áll rendelkezésre – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői reggeli Egyperces válaszukban.

Mulasztási bírsággal sújtható, ha késve, hiányosan vagy egyáltalán nem jelentik be a külföldi bankszámlát.

Első mulasztásnál – amennyiben a 15 napon belüli hiánypótlást történő felhívást követően sem történik meg a pótlás – a NAV 100.000 Ft-ot szab ki az adózóval szemben.

A további bírság mértéke változhat attól függően, hogy az adózó milyen adózói minősítéssel rendelkezik. Amennyiben az adózó általános besorolású, a bírság felső határa 500.000 Ft. Ha az adózó kockázatosnak minősül, akkor a vámhatóság által kiszabható bírság felső határának másfélszerese a mulasztási bírság összege (500.000 Ft x 150 %), viszont a megbízható adózóknál a kiszabható bírság a felső határ fele (500.000 Ft x 50 %).

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Adóügyi illetőség: tények és tévhitek
A bejelentett lakcím mellett a személyes és üzleti kapcsolatok, végső soron pedig nemzetközi egyezmények dönthetik el egy magánszemély adóügyi illetékességét. Mivel ez határozza meg, hogy a magánszemélynek hol kell jövedelemadót fizetnie, a külföldi munkavállalást tervezőknek érdemes ezt a témakört is alaposan körüljárniuk.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek