Azonnali csodát remélnek a cégek a blokklánctól

2019. július 10. szerda - 10:20 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az üzleti döntéshozók szerint fontos a blockchain alapú megoldásokba fektetni, de a pozitív, már implementált példák a legtöbb iparágban még váratnak magukra. Óvatosan optimisták a technológiával kapcsolatban és többen túlértékeltnek tartják.

Továbbra is nagy kérdés a szabályozás esetleges hátráltató szerepe, de a felemelkedő diszruptív cégek megoldásai és egyes országok nagyobb aktivitása miatt a vita már nem arról szól, hogy kell-e használni a technológiát, hanem arról, hogyan? – többek között ezeket állapítja meg a Deloitte 2019 globális blockchain felmérése.

Az új és praktikus üzleti alkalmazások vonzereje miatt egyre inkább emelkedőben van a blockchain technológiába történő befektetések mértéke, a vállalatvezetők pedig már túllátnak a „hype cikluson”, derül ki a Deloitte 2019 Global Blockchain Survey eredményeiből.

depositphotos.com

depositphotos.com

A kutatás megállapítja, hogy ahogy globálisan egyre gyakoribb a blockchain technológia felhasználása a pénzügyi szektorban, úgy egyre lendületesebb a többi ágazatra – így az agrár és autóipari termelő vállalatok, a telekommunikáció és távközlés, a kormányzati szektor, ill. élettudományok területén – kifejtett transzformációs, diszruptív jelentősége is. A felmérés szerint a vállalatvezetők a blockchaint egyre érettebb megoldásnak látják, és pragmatikusan közelítik meg a technológiát megismerés és befektetés szempontjából is.

Hol érdemes a blockchain technológia üzleti felhasználásában gondolkodni?

Ott lehet indokolt, ahol egy értéklánc folyamatban a résztvevőktől függetlenül szükséges biztosítani egy közösen elismert nyilvántartást. Ez irányulhat bármilyen értéket képviselő dologra, lehet az akár egy alapanyag, késztermék, ingatlan, élő állat, luxuscikk vagy tanúsítvány. Ugyanakkor fontos szempont, hogy az adott dolog státuszváltozásait egyértelműen vissza lehessen követni, függetlenül a folyamatban résztvevőktől (pl. megmunkálási lépések, csomagolás, minőségellenőrzés, tulajdonosváltás, egészségügyi vizsgálat, árubeérkezés és átvétel, stb.). 

Fontos változás a korábbi évhez képest, hogy az adatok alapján az eddig tapasztalható érdeklődés-növekedés idén már érezhetően cselekvésbe fordulhat át. A válaszadók 40 százaléka ugyanis azt nyilatkozta, hogy hajlandó 5 millió dollárt, vagy ennél többet fektetni új blockchain kezdeményezésekbe a következő 12 hónapban.

Óvatos optimizmus

Az óvatosságra és szkepticizmusra utaló visszajelzések ugyan elsőre ellentmondónak tűnhetnek a befektetési kedvet és lehetőséget firtató kérdésekre

A blokklánc azt is látja, hamis-e az olivaolaj
Gyenge termés ígérkezik olajbogyóban – mi a biztosíték, hogy valódi, szűz olaj van az üvegben a bolt polcán? Egy olasz termelőnél ezt a számítástechnikával ellenőrizhetjük – és kiterjed az ilyen kontroll a whiskyre és a húsokra, zöldségekre is.

adott válaszokhoz képest, ez azonban nincs így. Egy-egy technológiai vívmány életciklusának elengedheteten része a döntéshozók ilyen jellegű gyakorlatias, megfontolt szemlélete, ami szükségszerűen teszteli a megoldás érettségét és a hype-ciklus utáni, egészséges pálya felé irányítja azt” – mondta Marton Károly, a Deloitte magyarországi Blockchain LAB-jének vezető szenior menedzsere.

Túlértékelt vagy túlmarketingelt?

A hype kétségkívül nagy, a túlértékeltség érzete pedig az egyértelmű bizonyítékok hiányában jelentkezik.

Szuperlatívuszokban beszél mindenki egy technológiáról, amelynek gyakorlati hasznát még sok esetben keresik.

A vita már nem arról szól, hogy használjuk-e, hanem arról, hogyan?

A blockchain technológia továbbra is pezsgő viták tárgya maradt és ez várhatóan a közeljövőben is így lesz. A vitás pontok azonban úgy tűnik egyre inkább részletekre fókuszálnak, és ezzel párhuzamosan az érdeklődés átterelődik a felhasználási területekre, valódi „use case”-ekre.

A hazai helyzetet a globális felméréshez képest jellemzően a nyomkövetései megoldások dominálják, amit első sorban az agrárium és a gyártó iparágak gazdasági túlsúlya magyaráz. 

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek