Az állami sült galambot lesi a magyarok háromnegyede

2018. december 16. vasárnap - 12:11 / piacesprofit.hu
  •    

Soha ilyen sokan (77%) nem várták az államtól a nyugdíjhelyzet megoldását az OTP Öngondoskodási Indexe szerint. Ennek ellenére a megkérdezettek alig több mint ötöde gondolja úgy, hogy a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására. Sokan ennek tudatában sem tesznek félre erre a célra. Azoknak, akik mégis kezükbe vennék a jövőjüket, nem árt még Újév előtt kiválasztani a számukra megfelelő megtakarítási formát, hogy maximálisan kihasználhassák a hosszú távú takarékoskodással járó adókedvezményeket.

Zömében (65%) kiszámíthatatlannak tartják pénzügyi jövőjüket a magyarok, de továbbra sem az öngondoskodásban látják a megoldást. Egy friss kutatás adatai arra mutatnak rá, hogy nem szívesen vállalunk anyagi felelősséget saját jövőnkért, kiváltképp, ha a távolinak tűnő nyugdíjas évekről van szó.

Sehogy sem állunk a nyugdíjjal
A még nem nyugdíjas korban lévők 76%-a bevallotta, hogy le van maradva nyugdíjtervei megvalósításában. A megoldást a nyugdíjas munkavállalásban, vagy abban látják, hogy a közeljövőben magasabb bejelentett fizetéssel járó állásra váltanak.

A 12. alkalommal elkészített OTP Öngondoskodási Index fennállása óta rekord arányban, 77 százalékban vélekednek úgy a magyarok, hogy a tisztességes időskor biztosítása az állam feladata. Sokkal kevesebben, mindössze 20 százalék gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

A felmérésből kiderült: tízből négyen inkább párnacihában szeretik tudni a pénzüket, pedig vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol szükség esetén a félretett pénz bármikor hozzáférhető, ráadásul a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is.

A Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) már 25.000 forinttal meg lehet nyitni, és a számlanyitás naptári évében tetszőleges alkalommal bármekkora összeg elhelyezhető rajta. A nyitási év utolsó napja után már nem lehet több pénzt tenni a számlára, viszont 5 év elteltével adó- és járulékmentesen felvehető a teljes felhalmozott megtakarítás, a hozamokkal együtt illetve ezen időszak alatt a befektetések tetszőlegesen átrendezhetők a számlán belül. A pénzhez előbb is hozzá lehet férni, azonban érdemes legalább 3 évig várni, hiszen ekkorra már 10 százalékra csökken a pénz felvétele után fizetendő adó.

otp_tbsz

 

„Érdemes szem előtt tartani, hogy az 5 év elteltével a számlatulajdonosoknak az év utolsó munkanapjáig – idén december 28-ig – nyilatkozniuk kell arról, ha továbbra is Tartós Befektetési Számlán szeretnék tartania pénzüket. Különösen fontos ez a határidő tehát azoknak, akik 2013-ban kötöttek ilyen befektetést, nekik ugyanis az 5 éves ciklus végeztével nyilatkozat hiányában automatikusan megszűnik TBSZ számlájuk, és a megtakarításuk normál számlára kerül át” – hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. „Tavaly óta lehetőségük van a TBSZ tulajdonosoknak arra is, hogy a félre tett pénz egy részét vegyék csak fel, a fennmaradó megtakarítást pedig TBSZ számlán meghosszabbítsák, így az már az idei évtől beleszámít a következő öt éves ciklusba és egy évvel közelebb kerül az adómentesség” – tette hozzá a szakértő.

Mindent a gyerekért, de kérdés, hogy miből
A magyarok 85 százalékának egyik legfontosabb célja, hogy jó anyagi feltételetekkel indítsa gyermekét az életbe, mégis csak 20 százalék gyűjt pénzt erre a célra. A közép- és felsőoktatás költségeinek fedezésén túl a barátokkal közös programokat és az aktuális divatnak megfelelő eszközök finanszírozását is feladatuknak érzik a szülők, még akkor is, ha ez számukra lemondással és külön erőfeszítéssel jár.

Érdemes hosszabb távon is tervezni

Akik még ennél is hosszabb távban gondolkoznak, érdemes megfontolniuk a nyugdíj elő-takarékossági számlát, azaz a NYESZ-t. Ezzel a megtakarítási formával ugyanis hosszú távon kamat-, árfolyam- és nyereségadó mentesen gyarapíthatóak a befektetések, sőt még elő-takarékossági támogatás is igénybe vehető. A NYESZ-re kapható elő-takarékossági támogatás összege az éves befizetés 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára maximum 130 ezer forint). Az adójóváírás teljes összege pedig úgy kapható meg, ha minden évben 500 ezer (a 130 ezer forintos elő-takarékossági támogatás kihasználásához 650 ezer) forintot helyez el a tulajdonos a számlánkon.

A TBSZ-szel ellentétben a NYESZ esetében hosszabb távon térül meg a pénzgyűjtés, mivel az adósmentességhez nyugdíjas korunkig, de minimum a 10. évig meg kell tartani a megtakarítást ezen a számlán. Viszont minden évben érdemes a megtakarításunkat tovább gyarapítani, mert az elő-takarékossági támogatás a befizetett összeg után jár, ráadásul a befizetett összeg első befektetése során a szolgáltatók nem számítanak fel költséget az ügyfelek felé.

„A NYESZ-szel rendelkezőknek is érdemes még idén döntést hozni, így már jövőre igénybe vehető a maximum 100.000 forintos elő-takarékossági támogatás. Számlát bármelyik OTP Bank fiókban meg lehet nyitni, pénzügyi szakembereink segítségével nem vesz több időt igénybe, mint egy átlagos bankszámla megnyitása” – hangsúlyozta Nyitrai Győző.