Amikor nem sikerül időben befizetni az adót

2018. november 08. csütörtök - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

A későn fizetőkre a NAV külön bírságot szabhat ki. Az Írisz Office összegyűjtötte, mikor és milyen mértékű késedelmi pótlékot követelhet az adóhatóság.

A késedelmi pótlékot az adóhatóság akkor határozza meg, amikor az adózó a fizetési kötelezettségének nem a jogszabályokban meghatározott fizetési határidőig, hanem azt követően tesz eleget.

Az adók, járulékok késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától a pénzügyi rendezésig, a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén pedig az esedékesség napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni.

Könnyítések és megszorítások az őszi adócsomagban
Cafeteriakérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal.

Hosszú határidő

Mértéke a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének a 365-öd része minden naptári nap után. 2018-tól a NAV az 5.000 Ft-ot el nem érő késedelmi pótlékot nem írja elő, azt nem kell megfizetni.

Befizetésének határideje a tárgyévet követő november 15. (munkaszüneti nap esetén az ezt követő első munkanap). Vagyis a 2017. évre vonatkozó pótlékot 2018. november 15-ig kell rendezni az adóhatóság felé.

A fizetendő összeg nagyságáról értesítjük ügyfeleinket, amennyiben a NAV felszámított nekik késedelmi pótlékot.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek