Agresszív adótervezés: záródnak a kiskapuk

2018. május 14. hétfő - 12:13 / piacesprofit.hu
  •    

Az eddigieknél is nehezebb lehet az agresszív adótervezés – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Rövidesen ugyanis életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel hatékonyan bezárhatók az ezt lehetővé tévő kiskapuk. Az egyezményt várhatóan hazánk is rövidesen ratifikálja.

Rövidesen életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amely az eddigieknél is nehezebbé teszi az agresszív adótervezést – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés elleni nemzetközi küzdelem („BEPS” projekt) ugyanis globális szinten bezárhatja (vagy legalábbis csökkentheti) azokat a kiskapukat, amelyek kihasználásával erre jelenleg lehetőség van.

„A multilaterális egyezménnyel több ezer kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú megállapodás módosulhat világszerte. Az egyezménynek épp az a célja, hogy hosszas kétoldalú tárgyalások helyett egyetlen jogi aktus keretein belül módosítsa a csatlakozó országok kettős adózást elkerülő egyezményeit. Ezáltal sokkal egyszerűbb lesz a BEPS alapelveit megvalósítani” – hangsúlyozta H. Nagy Dániel, adóigazgató.

szorul a hurok az offshore pénzek körül

Kép: SXC

Szlovénia március 22-én ratifikálta is az egyezményt, ezzel pedig Ausztria, Jersey, a Man-szigetek és Lengyelország után az ötödikként erősítette meg ilyen módon elkötelezettségét a cél iránt. Az egyezmény tartalmaz minimum standardot is, amelyek kötelező érvényűek a csatlakozó országokra nézve. A célok között a kettős nem adóztatás elkerülése kap kiemelt hangsúlyt. Mindez azokat a vállalatokat érintheti leginkább, akik eddig tudatosan kihasználták az adóegyezmények gyenge pontjait, így pl. a telephelyekre vonatkozó szabályozást, és ezáltal elkerülték az adózást azokban az államokban, ahol jövedelmük eredetileg keletkezett.  A kölcsönös egyeztetési eljárás alkalmazása és az adóegyezmények kedvezményeivel történő visszaélések megakadályozása érdekében is számos intézkedés született. Egyéb kérdésekben az országok maguk dönthetnek, másokat pedig figyelmen kívül hagyhatnak.

A felhők között – adóoptimalizálás online szolgáltatásokban
A digitális gazdaságban érdekelt vállalkozásoknak valós üzleti kockázatot jelent, a bizonytalan – és gyakran változó szabályozási környezet. Vannak azonban olyan országok, ahol a szabályozás kifejezetten támogatja az online vállalkozások helyben történő bejegyzését és működtetését. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány figyelemreméltó lehetőséget.

„A ratifikáló országoknak a csatlakozáskor kell meghatározniuk, hogy mely más államokkal kötött egyezményeikben szeretnék érvényesíteni a módosításokat. Az egyezmény miatti módosítások akkor lépnek életbe, ha mindkét ország megjelölte a másikat, és teljes egyetértés van köztük a részletekben is. Fontos azonban, hogy bizonyos kérdések esetében lehetőség van aszimmetrikus alkalmazásra is, ilyenkor az egyezmény csak az egyik szerződő állam rezidens adózóira nézve módosul” – mondta az adóigazgató.

Várhatóan Magyarország is rövidesen a ratifikáló országok sorába lép, hiszen hazánk is egy volt a 68 ország közül, amely Párizsban tavaly aláírta az egyezményt. A ratifikálás ősszel történhet meg, az azonban még kérdéses, hogy pontosan milyen tartalommal fogadják majd el az egyezményt. A megállapodás konkrét jövedelmekre való tényleges alkalmazhatósága ráadásul már a jövő évre tolódik.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek