A szervezés a kulcsa, hogy bárhonnan dolgozhassunk

2019. január 11. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő azé a munkaszervezésé, amikor az emberek tartózkodási helyüktől függetlenül dolgoznak együtt. Ugyanakkor ma még nemritkán az is gondot okoz, ha valaki otthonról, a „home office”-ból kapcsolódik vissza a közös helyszínen végzett munkába. Mi a megoldás ezekre a gondokra?

Tipikus eset, amikor a munkatárs egy napig otthon dolgozik. A dolgok simán mennek, ám amikor az illető másnap bemegy a munkahelyére, úgy érzi magát, mintha szabadságról térne vissza: a kollégák közben intézték egymás között a dolgokat. Ő ebből kimaradt, most pótolni kell mindent, amit információban, egyebekben elmulasztott.

nő fürdőköpenyben dolgozik

Kép: EU-OSHA

Ez a jelenség az, ami miatt sok cégnél eleve idegenkednek a home office alkalmazásától. Holott a Slack vagy hasonló, az elektronikus alapú, videón is együttműködést biztosító rendszer alkalmazásával kiválóan lehet együtt dolgozni. Akár úgy is, hogy a munkatársak nemcsak hogy más városokban, de akár más kontinenseken is vannak. Nem arról van szó, hogy mindenkire egységes otthoni munkamódszert erőltessenek, hanem arról, hogy mindenki onnan és úgy dolgozzék, ahogyan az a leghasznosabb.

Lényeges, hogy előzetesen tisztázzák: hogyan, mikor érhetők el a team tagjai – milyen technikai eszközöket alkalmaznak a kommunikációhoz –, milyen formátumban tartják a megbeszéléseket, és hogyan kezelik a feedback-et.

Így pl. rögzíteni lehet, hogy a személyes tájékoztatás (FYI) jelzésű üzenetekre nem kell válaszolni. A hétvégi üzenetek nem

Mindenkinek jobb, ha nem látjuk egymást a főnökkel
A home office elterjedésével egyre többen dolgoznak távmunkában a város vagy akár a világ másik feléről. Ezzel a megoldással a munkavállalók pénzt és időt spórolnak, a vállalkozások pedig eredményesebben működhetnek.

igényelnek választ még a hét végén – és általában nem várunk választ egymástól a rögzített munkaidőn kívül. A hatásos kommunikáció alapja egyébként, hogy abban mindenki egyenlő feltételekkel vehessen részt. Ezért a technikai és egyéb feltételeket ne a főnök adja meg, hanem azokat úgy rögzítsék, hogy a közös munkában legelőnytelenebb körülmények között dolgozó se szenvedjen hátrányt. Nem kevésbé fontos, hogy a megbeszéléseket, vitákat, döntéseket írásban, mindenki számára hozzáférhetően dokumentálják.

A jövő munkahelyei általában függetlenek lesznek a helytől, ahol éppen dolgozunk. A munkafolyamatokat, de a munkaerőt is elsősorban annak alapján választják majd ki, mennyire sikeres lehet a közös tevékenység különböző helyszíneken. Ezért fontos, hogy próbáljuk elfelejteni a megszokott munkaszervezést, és megismerkedni, átállni a „home office” jellegű megoldásokra, ahol csak lehet.

(Forrás: t3n.de)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor