1,7 millióért kelt el egy üveg tokaji

2018. április 23. hétfő - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Összesen 19 millió forintot költöttek el a tokaji borárverésen, a legdrágább bor 1,7 millióért kelt el. A befolyt pénzt a borvidék fejlesztésére fordítják.

A Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal rendezte meg a Tokaji Tavasz programsorozat keretén belül a Nagy Tokaji Borárverést. 24 termelő összesen 33 borára lehetett licitálni, a végleges leütött összeg pedig 19 millió forintot tett ki, a bevételt olyan – például a turizmus fellendülését szolgáló – projektek megvalósítására fordítják, amelyek a borvidék fejlődését szolgálják.

Borkóstoló: a diplomaták között a tokaji a nyerő
A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült. Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi bor, amely egy Aradhoz közeli borvidéken készült.

A legkülönlegesebb bor egy 1963-as évjáratú ötputtonyos aszú volt a Grand Tokajtól, amelynek 12 palackja rekordáron, összesen 1,7 millió forintért kelt el. Az esemény iránt a nemzetközi érdeklődés is egyre nagyobb: az egyesület reprezentációs tevékenységének köszönhetően ebben az évben először a világhírű londoni 67 Pall Mall klub tagjai és vendégei is részt vettek az árverésen és élő online kapcsolaton keresztül licitáltak a nekik tetsző tételekre, összesen közel 6 millió forint értékben.

„Az árverésen általában hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálnak, ez most is így történt. Szeretnénk folyamatosan növelni a külföldi résztvevők létszámát, ezért is örülünk nagyon a londoni 67 Pall Mall klub csatlakozásának. Reméljük, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósul az élő kapcsolat” – tette hozzá Laurent Comas.