Praktikus, ha több bőrt lehúzhatunk a robotról

2018. szeptember 23. vasárnap - 18:04 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Máig ismert robotjaink javarészt bonyolult, egyedi szerkezetek. A jövő útját jelölték ki a Yale Egyetem kutatói a programozható „bőrrel”: ugyanazzal a szerkezettel különböző, eltérő feladatokat lehet elvégeztetni.

A rendszer kidolgozói érzékelőket, mozgató szerkezeteket helyeztek el rugalmas lapokból álló „bőrön”. Amint ezt a szerkezetet ráhelyezik egy tárgyra  például kitömött állatra –, mód lesz annak mozgatására. Az érzékelők és egyéb elemek úgy programozhatók, hogy az adott tárgy különböző feladatokat végezzen el. Amikor bonyolultabb feladatokról van szó, több „bőrt” alkalmaznak.

Kép: Yale

Kép: Yale

A kísérleteknél sikerrel alkalmazták a „bőrt” a tárgy helyváltoztatására vagy arra, hogy az valamit megragadjon, illetve szállítson. Arra is van lehetőség, hogy a sajátos gép például kis, hordozható szerkezetet applikáljon egy ingre…

A gégemetszés is megtanulható a robotbetegen
A gyerek feje reszket, szája nyitva, és levegő után kapkod. A jövendő ápolónőknek kell rájönniük, hogyan lehet rajta segíteni, de szerencsére nincs kockázat: robot fekszik előttük.

Az univerzális robot, annak hordozhatósága széles körben teszi lehetővé annak felhasználását, és megtakaríthatók az óriási költségek, amelyek egy-egy speciális robot előállításával járnak. Ugyanakkor a kutatók találmánya még messze van attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön – de megmutatja, mit várhatunk a robotikától a nem is távoli jövőben.

(Forrás: Yale News)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek