Álhíreket terjesztő orosz és iráni profilok százait törölte a Facebook

2018. augusztus 22. szerda - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Iráni szervek és az orosz katonai katonai hírszerzés által fenntartott profilok százait törölte a Facebook, hogy megakadályozza a további manipulációkat a Közel-Keleten, illetve az amerikai politikai élet befolyásolását.

Mark Zuckerberg, a FB tulajdonosa jelentette be, hogy összehangolt akciókban 652 olyan kapcsolt profil, csoport és oldal törlését a közösségi portáltól, amelyek mögött vélhetően iráni manipulációk, illetve az orosz katonai titkosszolgálat műveletei állnak. A vizsgálatokat, amelyekbe bekapcsolták az amerikai bűnüldöző szerveket is, tovább folytatódnak.

Kép:Flickr

Kép:Flickr

Mint kiderült, több százezer FB-felhasználó regisztrált már legalább egyszer az ilyen oldalak valamelyikére. A Facebookot korábban heves bírálatok érték, mert a 2016-os amerikai elnökválasztás idején nem akadályozott meg nagyszabású manipulációkat.

Rengeteg szemetet kerülgetünk a közösségi oldalakon is
Értve ez alatt a reklámcélú, de mindenképpen kéretlen üzeneteket, az álhíreket vagy a sima hülyeségeket. Ötödrészük viszont a helyzet javulását tapasztalja – írja a Bitport.

Akkor vélhetően orosz titkosszolgálati hekkerek rengeteg hamis hírt terjesztettek a portálon, befolyásolva a választás kimenetelét, elősegítve Donald Trump elnök győzelmét. A hekkerek betörtek a Demokrata Párt számítógép-rendszerébe is. A Kreml ismételten tagadta, hogy intézményei állnának a támadások mögött.

Párhuzamosan a Microsoft is jelezte, hogy tapasztalataik szerint az orosz hírszerzés újabb területekre próbál hekkereivel behatolni: ezúttal nem a demokratákat, hanem a Trump elnököt saját pártjából bíráló republikánusokat vették célba hamis híreikkel.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.