Hogyan döntsük el, ki haljon meg egy elkerülhetetlen balesetnél?

2019. január 28. hétfő - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

Szabályozni kell az önjáró autók működését. Hogyan döntsük el e nélkül, ki haljon meg egy elkerülhetetlen balesetnél? - tette fel a sajátos kérdést a Google vezérigazgatója.

Sundai Pichai, a világkonszern indiai származású vezetője szerint a társadalomnak kell eldöntenie, hogyan szabályozzák a vezető nélküli járművek közlekedését – például azt, ki veszítse életét elkerülhetetlen balesetnél.onvezeto_auto_varos_continental

Pichai egyúttal arról beszélt, hogy

óvatosan kell bánni a mesterséges intelligencia fejlesztésével, mivel a gépi tanulás tévutakra vezethet.

Fontos alkalmazásoknál meg kell tudnunk állapítani, hogyan fog dönteni a számítógép – s ha erre nem vagyunk képesek, nem szabad továbblépni. Ebből az okból fogta magát vissza a Google az arcfelismerő rendszerek fejlesztésénél. Képesek lennének további, univerzális programok kifejlesztésére, de nem kívánják ezt megtenni.

A Google vezetője közölte: bíróságon támadják meg a francia döntést, amely 50 millió eurós bírságot szabott ki a vállalatra az adatvédelmi előírások megsértése miatt. Szerinte vállalata támogatta az idevágó új uniós rendszabályokat  és olyan rendszert alakítottak ki a személyre szabott hirdetések területén, amely átlátható és egyszerű.

Melyik technológia lesz 2019 igazi hype-ja?
2018 bizonyos értelemben olyan volt az új technológiák területén, mint a Ninja Warrior tévésorozat: az AI (mesterséges intelligencia), az automatizálás, az adatok és a blockchain mint egymással vetélkedő versenyzők próbálták leküzdeni az akadályokat és a kihívásokat.

Pichai megvédte a Google adózási gyakorlatát is, mondván: miután székhelyük az Egyesült Államokban van, ott fizetik a legtöbb adót, átlagban pedig az elmúlt évtizedben 26 százalékos vállalkozási adót fizettek.

(Forrás: wallstreet-online.de)