Egyedi szabályokkal korlátoznák a Facebookot

2019. január 30. szerda - 09:03 / piacesprofit.hu
  •    

Kína, Pakisztán, Oroszország korlátozza az Internet használatát. Most Kalifornia is saját szabályozásra készül. Internet-szakértők szerint ily módon éppen a világháló lényege, az általános hozzáférhetőség, a nyitottság kerül veszélybe.

Bár a kettő természetesen nem hasonlítható össze. Kínában a világ ezer, leglátogatottabb portáljából több, mint 150-et blokkolnak. Köztük van a Google, a Facebook, a YouTube és a Twitter – mindezeket hasonló, de kínai (így nyilván ellenőrizhető) portálok helyettesítik. Nemzetközi felmérések szerint Kína mellett további, tucatnyi ország cenzúrázza a netet – ugyanakkor a világháló sok szereplőjének jelentenek komoly gondot más szabályozások, mint az EU által a közelmúltban életbe léptetett szigorú adatvédelmi rendelkezések.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Tovább bonyolíthatják a helyzetet Kalifornia, a legnépesebb amerikai állam rendelkezései. Egyrészt az EU-hoz hasonló adatvédelmi előírásokat léptettek életbe, ugyanakkor a szövetségi jogrendtől eltérően szabályozták a netet: Kaliforniában, a semleges hozzáállás jegyében, nem lesz mód bizonyos tartalmak tiltására, törlésére és nem lesz közelező jelezni, ha botokkal tömegesen közvetítenek reklámot, vagy politikai üzenetet.

Nem az a megoldás, hogy töröljük a fiókunkat
Megdöbbentő eredményt hozott a közösségi médiumok felhasználóinak biztonságérzetét illetően a Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatás, amely a social médiát legaktívabban használó 18 és 45 év közötti korosztály véleményére volt kíváncsi. A megkérdezettek 81 százalékát aggasztja személyes adatainak biztonsága.

Ez a fajta „önállósulás“ nem áll egyedül: Illinois állam törvénye például nem engedi meg, hogy a Facebok, a Google szkennere arcfelismerést végezzen a használókon. Internet-szakértők óvnak az ilyen és hasonló szabályozások elterjedésétől, különösen a korlátozásoktól. Véleményük szerint ezzel éppen a világháló lényege, az általános hozzáférhetőség, a nyitottság kerül veszélybe.

(Forrás: Wired)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek