Avatar-robot szűrné ki a gyanús alakokat

2018. november 21. szerda - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

A következő években megkétszereződik az utazók száma, így tovább nő a bűnözés, a terror veszélye. Ezért a mesterséges intelligenciát is bevethetik a hatékonyabb határ-ellenőrzésre az EU-ban.

A Unió Horizon 2020 programjából finanszírozzák az „iBorderCtrl” elnevezésű programot, amelyben több ország szakértői kutatják a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásának technikai és jogi lehetőségeit. Kísérletek folynak, hogy hazugságvizsgálóval egészítsék ki a határvizsgálatot: Avatar-robot tesz fel 13 kérdést a vizsgált személynek.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A gép nem a válaszokat elemzi, hanem azt, milyen a beutazni kívánó testbeszéde, arckifejezése, miközben válaszol.

A kísérleteknél a válaszolók egyik része korrekt válaszokat adott, másik részének valótlant kellett állítania. A robot 75 százalékos eredménnyel szűrte ki a „gyanús” személyeket, akiket aztán a határőröknek alaposabban meg kell vizsgálniuk.

A hazugságvizsgaló tehát nem bizonyult biztos kontroll-rendszernek, de azt eleve csak kiegészítő módszerként vennék számításba.

Mire lesz szükséged, hogy téged ne váltson le egy robot?
Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat – derül ki egy, az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett felmérésből.

Sok útlevélben szerepelnek már biometrikus adatok, mint az ujjlenyomat, az írisz, 3D-s arckép. Az utóbbiaknál külön gondot jelent, hogy az útlevél-képek hamisítására is létezik már technológia.

Az új ellenőrzési lehetőségek kutatói abból indulnak ki, hogy minél több fajta módszer alkalmazása a kívánatos, majd végső soron a kontrollt végző tisztviselőknek kell emberismeretük, tapasztalataik alapján dönteni, ha az AI-rendszerek gyanút jeleznek. A jövendő technikai újításoknál szerepet játszik majd az is, hogy azok megfeleljenek a személyi adatok védelmére vonatkozó uniós eljárásoknak: az utasoknak tájékoztatást kell kapniuk arról, milyen kontrolloknak vetik alá őket.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)