Akkor most féljünk az 5G-től vagy ne?

2019. március 20. szerda - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

Németországban a héten bocsátották árverésre az új, 5G-s mobiltechnológia frekvenciáit, miközben tudósok a rendszer egészségi veszélyeire figyelmeztetnek. Az illetékes hatóság nem lát problémát.

Nagy érdeklődés közepette árverezték el a 41 frekvencia-tartományt, amelyekben a szolgáltatók az 5G rendszert üzemeltethetik majd. Az új mobiltechnológia kereken százszor nagyobb sebességgel továbbítja az adatokat, mint a jelenleg használt LTE-hálózatok.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Inge Paulini, a német Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal elnöke kijelentette: az adat-továbbítás növekvő mennyisége, az új adóállomások és a használt magasabb frekvenciák növelik a sugárzás erősségét – ezért meg kell vizsgálni, milyen kihatáasi lehetnek ennek az emberi egészségre, különösen az adóantennák közelében élőknél. Az elnöknő emlékeztetett, hogy erről még kevés ismeret áll rendelkezésre és további kutatásokra van szükség. Nem tisztázott például még az sem, milyen kihatásai vannak, ha több szolgáltató egy helyen létesít adót.

Képtelennek tartja a vádakat a Huawei főnöke
Technikailag nincs lehetőség arra, hogy gyártmányaikkal kémkedjenek, a vád mögött politikai ok rejlik, állítja a Huawei igazgatója. Richard Ju szerint cégük piacvezető lesz az 5G technológia elterjesztésében, és jövőre a mobilkészülékeknél maga mögött hagyja a Samsungot.

Az utóbbi helyeken formálódik is már ellenállás. A Deutsche Telekom Berlinben egy belvárosi sávban 70 új, erős adóantennát állít fel és a környék lakói már jelezték: nem kaptak megfelelő tájékoztatást a lehetséges következményekről. Vannak szakértők, akik óvnak a magas frekvenciájú elektromos mezők egészséget károsító hatásaitól. A Sugárvédelmi Hivatal más szakvéleményekre hivatkozva viszont úgy foglalt állást, hogy jelenleg nincs szükség intézkedésekre.

(Forrás: Die Welt)