A távvezérlés nem egyenlő az okosházzal

2018. szeptember 12. szerda - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

Terjednek az „okos házak”, ám azok még távolról sem igazán okosak. Dolgoznak ugyan az önműködő berendezések, de amíg azok nem állnak össze együttműködő, sőt, „gondolkodó” rendszerré, legfeljebb távvezérelt, de nem okos házról beszélhetünk.

Egyre több családi ház, lakás, iroda épül, amelyekben észlelők állítják be a hőmérsékletet, a levegő minőségét, a páratartalmat, az energia-felhasználást, és a többit. Ráadásul szinte mindezt mobilunkról, a világ minden tájáról, szabályozni is tudjuk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A gond az, hogy a rendszerek kezelése, távvezérlése beavatkozást kíván. A Google Segéd, vagy az Amazon Alexája ugyan segíthet abban, hogy több berendezést bizonyos időszakban együttesen kezeljünk. Így például a „jó éjszakát” parancsra a digitális segédek egyszerre zárhatják az ajtót, ellenőrizhetik a garázsbejáratot, állíthatják éjszakai üzemre a klímaberendezést és leolthatnak a házban valamennyi lámpát.

Magyar fejlesztéssel okosodnak a társasházak
Egy magyar startup fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat.

Ám nem az volna az igazi, ha rendszerünk igazán okos lenne és észlelné: mindenki lefeküdt már, így ki kell adni az ilyenkor szükséges parancsokat? Vagy ha észlelné, milyen, rendszeresen fogyasztott ételekből, italokból fogy ki a készlet hűtőből-kamrából és rendelne, automatikus kiszállítással, utánpótlást?…

A mesterséges intelligencia ugyan gyorsan fejlődik, de addig nem lesz igazán okos a házunk, amíg nem születik megoldás a különböző technikájú, különböző szenzorokkal ellátott berendezések irányításának, működésének összehangolására. Így bármilyen új berendezéssel kívánjuk kényelmesebbé, biztonságosabbá tenni otthonunkat, azt is fel kell mérni, tudnak-e azok kapcsolódni a többihez, vagy még egy lesz, amelyet külön kell kezelni.

Még viszonylag hosszú az út az igazán „okos” házhoz. (Forrás: Pocket)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.