A hackerek nyomába erednének a kárt szenvedett cégek

2019. április 17. szerda - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

A folyamatosan változó fenyegetések világában az európai vállalkozások több mint fele érzi azt, hogy a támadók könnyedén tudnak végrehajtani rosszindulatú akciókat nyomok nélkül, de tudni akarják, ki volt a tettes – derült ki a Kaspersky felméréséből.

Figyelembe véve a szervezeteket érintő számítógépes bűncselekmények számának és hatékonyságának növekedését – a felmérés során ötből egy IT döntéshozó (21%) mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megnőtt a vállalataikkal szembeni támadások száma az előző évhez képest –, a válaszadók több mint fele (57%) úgy véli, hogy a kibertámadók számára kifejezetten könnyű nyom nélkül véghezvinni akcióikat. Ez az adat az Egyesült Királyságban és Franciaországban átlag feletti: 65, illetve 64 százalék.

A gazdálkodószervezeteknek nehéz feladatuk van akkor, amikor előre akarják jelezni a támadók lépéseit, vagy csökkenteni akarják a lehetséges támadófelületet, néha ez túlságosan is nagy kihívást jelent néhányuk számára. Az informatikai döntéshozók 20 százaléka ismerte el, hogy nem tudja, hogyan volt lehetséges az ellenük irányuló legutolsó kibertámadást végrehajtani, ami arra enged következtetni, nagy szükség van a védelmi stratégiájuk újragondolására.

hacker

Ki is használták már a sérülékenységet – Kép: Pixabay

Bár a válaszadók többsége (68%) egyetért azzal, hogy a kiberbűnözőket ritkán kapják el és állítják bíróság elé, még nagyobb az arányuk (79%) azoknak, akik szeretnék megtudni, hogy kik állnak a szervezetüket ért támadások mögött.

Tudatában annak, hogy a lehetséges támadók egyre kifinomultabb taktikákat alkalmaznak a lebukás elkerülése érdekében, nem meglepő, hogy az európai vállalkozások informatikai döntéshozóinak többsége (71%) egyetért abban, hogy a számítógépes bűnözés felderítése komplex feladat, amit csak a legjobb vizsgálók tudnak végrehajtani.

Az emberek kiberbiztonsági szolgáltatókba fektetett bizalmának másik jele az a tény, hogy több informatikai döntéshozó mondta azt, szervezetük először a kiberbiztonsági szolgáltatóhoz fordulna, nem pedig egy bűnüldöző szervhez (51% vs 36%). Ezt a bizalmat egy korábbi felmérés is igazolta: a vállalkozások 86 százaléka gondolja úgy, hogy szolgáltatója etikusan jár el az adatgyűjtés és -felhasználás során.

A veszély valós, de senki sem védekezik
A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen – derül ki az Europ Assistance kilenc ország, többek között a magyarországi helyzetet is vizsgáló felméréséből.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek