Fontos változás: több lakásnál is járhat a CSOK

2018. március 01. csütörtök - 06:01 / Zubor Zalán
  •    

Március 15-étől könnyít a CSOK igénylési feltételein a kormány. A kedvezmény meglévő lakástulajdontól függetlenül is igényelhető lesz, emellett egyszerűsödnek az igénylés feltételei is.

A korábban ígérthez képest egy hónappal később, március 15-étől könnyít a CSOK igénylési feltételein a kormány. Szerdán közzétették az erről szóló kormányrendelet-módosítást, amelyből a következő változások szerepelnek:

  • bevezetik a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük.
  • az ügyintézési határidők rövidülnek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak CSOK-ot.
mennyiért mennek a csok-os lakások

Kép: Pixabay

Korábbi hírek szerint az alábbi változások is megtörténnek:

  • A 10 millió forintos CSOK igényléséhez jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.
  • Megkönnyítik az igénylők dolgát azzal, hogy míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a csok iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.
  • Bővítések esetén a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni (eddig ez 50% volt).
Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti – 5 millió forintig – az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.
Eladható-e az ingatlan, ha szocpol vagy CSOK terheli?
Az állami támogatással vásárolt vagy épített ingatlanokra az állam javára szóló jelzálogjogot, annak biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Munkahelyváltás, egészségi állapotban bekövetkező változás, vagy a házaspár válása egyaránt felvethetik az ingatlan értékesítését. A das. jogszerviz sorra veszi, milyen lehetőségei vannak a tulajdonosnak, ha ilyen ingatlantól kíván megválni?