Szakértők: maradjon 5 százalék az új lakások áfája

2018. február 23. péntek - 14:08 / PP/MTI
  •    

A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához a szakértők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatait értékelték.

A KSH gyorsjelentése szerint tavaly 14 389 új lakás épült, 44,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra számít, de úgy látja, szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejének meghosszabbítása, mert 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. A bizonytalanságot tükrözi, hogy tavaly az utolsó negyedévben már megtorpant az építési engedélyek számának növekedése – mutatott rá. A lakásátadások mellett az irodaépítések, az ingatlanfejlesztői piac, az ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek felfutásával idén a gazdasági növekedés gyorsulására számít a szakértő, aki szerint a GDP növekedése elérheti a 4,5 százalékot is 2018-ban.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Tudni kellene marad-e a lakásáfa

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője, Párdi Zsófia is sürgetőnek nevezte a kedvezményes áfa határidő-meghosszabbításának bejelentését, vagy más, azzal egyenértékű megoldás bevezetését. Egy nagyobb beruházási projekt átfutási ideje legalább másfél év, így ahhoz, hogy ne torpanjon meg a lakásépítések üteme, minél előbb tájékoztatást kellene kapnia az ágazatnak a 2020-ban életbe lépő szabályozási környezetről – jelezte.

Az egyesület szerint a lakásépítésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, ha ezekre is visszaigényelhető lenne az áfa. Emellett fontos lenne minél több európai uniós forrás felhasználása a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban az energetikai lakásfelújításokra. Ez évente nagyságrendileg százezer lakás felújítását jelenthetné, ami a lakásépítések mellett szintén hozzájárulna az építőipar és az építőanyagipar felfutásához – áll a kommentárban.

Ötödével drágulhatnak a lakások, ha ezt meglépi a kormány
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter InfoRádiónak adott novemberi interjúja alapján nem várható, hogy a 2019. december 31-ét követően sor kerülne az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcs meghosszabbítására. A kedvezményes lakásáfa megszűnése azonban a vállalkozói szektorban is komoly negatív hatással járhat. Az intézkedés gazdasági hatásait Dr. Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője elemezte.

Kitarthat a lendület

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint is kitart a lakásépítési lendület 2019-ig, de ha 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája, az további áremelkedést generál. Ez a jelenlegi, erőteljes kereslet végét jelenthetné, ami a kínálatot is jelentősen visszafogná – közölték.

A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója, Földi Tibor úgy látja, a kiadott új építési engedélyek száma már 2018 végétől csökkenhet, ha a kormány nem hosszabbítja meg, vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját. Prognózisa szerint idén lassuló ütemben, de tovább nőnek a kivitelezési költségek, így az új építésű otthonok áremelkedése sem áll meg, 2018-ban a fővárosi új lakások árainak 8-10 százalékos növekedése várható.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint tovább emelkedhet az átadott új lakások száma, az elmúlt két évben elindított társasház-fejlesztések és családiház-építések várhatóan idén és jövőre készülnek el. Hozzátette, tavaly már jól látszott a vidéki lakáspiac erősödése.

Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője szerint a bejelentetthez képest legalább 30 százalékkal, vagyis 5-7 ezerrel kevesebb új lakás épülhet, ha a kormány heteken belül nem dönt egyértelműen az 5 százalékos áfa időszakának meghosszabbításáról. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a mégis elinduló beruházásokon belül a kisebb lakások felé tolódhat el a kereslet.

Az építőipar jövőjét az áfakulcs és a munkaerőhiány határozza meg
Kedvező fordulat következett be az építőiparban a januári 18,5 százalékos éves bővüléssel, és optimizmusra ad okot, hogy jelentősen nőtt a hó végi szerződésállomány is. A szakértők szerint elsősorban az 5 százalékos áfakulcs jövője és a munkaerőhiány határozza meg a szektor jövőbeli teljesítményét.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor