Rövidesen elszállhat az olajár

2018. április 17. kedd - 12:14 / piacesprofit.hu
  •    

A közel-keleti harcok, az amerikai–orosz szembenállás és az OPEC politikája gyorsan hajtja felfelé az olajárat: az őszi, hordónkénti 50 dollár helyett az hamarosan a duplájára is nőhet.

Jemeni felkelők a múlt héten rakétákat lőttek ki Rijad, Szaúd-Arábia fővárosa ellen. Bár a rakétákat a légvédelem lelőtte, a hírre továbbemelkedett az olajár, hiszen a célba vett állam a világ legnagyobb olajtermelője. Fél évvel ezelőtt még 50 dollár körül mozgott egy hordó (159 l) olaj ára, legutóbb már elérte a 70 dollárt, és elemzők nem tartják lehetetlennek, hogy ismét eléri a 100-at.

Kép: Businessinsider

Kép: Businessinsider

Szaúd-Arábia fenyegetettsége mellett a piacok aggódnak az USA és Oroszország, két fontos olajtermelő szembenállása miatt is. Ehhez járul, hogy minden fontos olajtermelő államban csökken a kitermelés: Venezuelában a súlyos gazdasági válságban szinte összeomlott, Líbiában, Angolában akadozik. Oroszország és az OPEC többi tagállama több mint egy éve tudatosan visszafogja a termelést, hogy magasabb árakat érjenek el. Ezt 2018 végéig tervezték, de hírek szerint meghosszabbíthatják a korlátozást.

Kockázatok és mellékhatások – ezekre figyeljen, ha olajban utazik
Miközben a részvénypiacok jócskán próbára teszik a befektetők idegeit, az olaj árfolyama külön utakon jár. Az emelkedő olajár hatására természetesen a kitermelés növekedésére is számítani lehet, azonban a jelenlegi környezetben aranyat érhet egy olajpiaci befektetés.

Mindezek következtében a világ olajtartalékai csökkennek: februárban 17,4 millió hordóval 2,9 milliárd hordóra, ami jó 200 millió hordóval kevesebb az egy évvel korábbinál. Míg a kitermelés a világon napi 3 millió hordóval csökken, a kereslet 15 millió hordóval nő. Az OPEC 14 tagállamát viszont az a veszély fenyegeti, hogy ha túlságosan magasra szöknek az árak, lecsökken a kereslet, amint a múlt példái mutatták.

A radikális áremelkedésnél féket jelenthet az amerikai préseléses olajtermelés: ezek a cégek rugalmasak, alacsony ár esetén szüneteltetik a kitermelést, magasabb árnál viszont megindítják azt.

(Forrás: Die Welt)