Optimisták a magyar munkáltatók

2018. december 11. kedd - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is optimisták a magyar munkáltatók a hazai gazdasági viszonyokat tekintve – legalábbis ez szűrhető le a ManpowerGroup legfrissebb kutatásából. A többségük változatlan létszámmal kezdi meg a 2019-es évet, csak alig 3 százalékuk tervez elbocsátást.

A magyar munkaadók 2019. első negyedévében továbbra is kedvező felvételi szándékot jelentenek. A munkaadók 15%-a növekedésére számít, csupán 3%-uk tervez elbocsátást, míg 81% semmiféle változtatásra nem készül. A felvételi szándék az előző negyedévhez képest 2 százalékponttal csökkent és 2018. azonos időszakához viszonyítva változatlan maradt – derült ki a Manpower Group 2019-re vonatkozó munkaerőpiaci felméréséből.

„A hazai munkáltatók továbbra is optimisták, hiszen a foglalkoztatás növelésére irányuló szándékuk március végéig nagyon kedvező. Az előrejelzésből láthatjuk, hogy a Gyártás, termelés ágazatban a legmagasabb a felvételi kedv, amely immár 3 egymást követő negyedévben a legerősebb az iparágak között. Ez a munkáltatói bizalom nagy része a gépjárműipar folyamatos nagymértékű fejlődésének tulajdonítható” – mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

munkavedelem_freedigitalphotos_scottchan

Kép:FreeDigitalPhotos.net/scottchan

Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot a Gyártás, termelés szektor munkáltatói jelentették +25%-os értékkel. Emellett erős +18%-os felvételi szándékról adtak hírt az Építőipar és Kis- és nagykereskedelem ágazatok munkáltatói.

Továbbra is bátorító hírekkel szolgáltak a munkáltatók a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások és a és Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorokban, előbbiben +17% utóbbiban +14% a mutató értéke. Az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektorban +13%-os a létszámbővítési hajlandóság. Ezenkívül a leggyengébb, +6%-os értéket a Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások iparágból jelentették.

Gyakorlatilag mindenki dolgozik
A munkanélküliségi ráta 3,7 százalékos volt augusztus és október között, ami továbbra is rekordalacsony szintet jelent, a foglalkoztatás pedig csúcson van. Technikailag lényegében elérte a magyar gazdaság a teljes foglalkoztatottságot. Szerkezeti változásra van szükség a javuláshoz, például a rész- és távmunka térnyerésére.

Továbbra is a Gyártás, termelés szektorban a legerősebb a felvételi szándék hazánkban. A gépjárműgyártási beruházások mértéke továbbra is jelentős. Jelenleg a hazai autóipari szektor az ipari termelés 28,8 százalékát adja, termelési értéke tavaly meghaladta a 8100 milliárd forintot és az ágazatban hozzávetőlegesen 168 000-an dolgoznak.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a kilenc iparágból hatban figyelhető meg gyengülés a felvételi szándékot illetően, legjelentősebben 9 százalékponttal a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorban. Mérsékelt csökkenést jelentettek 7 százalékponttal az Építőipar és Gyártás, termelés iparágak. Mindezek mellett a munkáltatók enyhe 3 százalékpontos csökkenést jelentettek Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások. Azonban három iparágban növekedett a Mutató értéke 9 százalékponttal a Vendéglátás szektorban, 4 százalékponttal Pénzügyi, és üzleti szolgáltatások illetve 1 százalékponttal a Kis- és nagykereskedelem területén.