Nőnek a hitelkockázatok a régióban

2018. október 17. szerda - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén az erős belső fogyasztásnak köszönhetően 3,2 százalék lehet Kelet-Európa gazdasági növekedése, de 2019-ben a növekedés visszaesik 2,5 százalékra – írja az Atradius hitelbiztosító.

Az Atradius Fizetési Szokások Barométere című elemzése szerint csökken az eurózónába irányuló export, így romlanak majd a régiós vállalatok likviditási pozíciói, ez pedig a növeli a cégek közötti kereskedelem (B2B) kockázatait. A felmérésben több mint 1400 magyar és kelet-európai vállalatot kérdezték meg az Atradius elemzői.

Az elemzés szerint a kelet-európai vállalatok 25 százaléka arra számít, hogy a következő 12 hónapban, hitelre történő értékesítés esetén lassabban jutnak majd a pénzükhöz, mint tavaly. Ez különösen a román (30 százalék) és a török cégeket (43 százalék) aggasztja. Az Atradius országigazgatója azt mondta, hogy elsősorban a tőkehiány és likviditási problémák miatt nőtt a számlák átlagos kiegyenlítési ideje (DSO) 2018-ban.

5 tipp, hogy mindig legyen pénz a kasszában
A vállalkozás cash-flow-jának menedzseléséhez nyújtunk segítséget, mely akár a siker és bukás közötti különbséget jelentheti.

Tavaly a 2016-os mértékhez képest 10 százalékkal nőtt a halasztott fizetés aránya Magyarországon. Akkor és ma is Magyarországon voltak a leginkább nyitottak a cégek erre a megoldásra.

Tartanak a protekcionizmustól a befektetők

„Kelet-Európa országaira jellemző, hogy a belföldi ügyfelek gyakorlatilag egyfajta finanszírozásként tekintenek a halasztott fizetésre. A régiós DSO 59 nap, míg Magyarországon átlagosan 49 nap alatt egyenlítik ki a számlát a vállalatok, tehát itthon jól fizetnek a vevők. Ezért a térségben a hazai cégek a legnyitottabbak a hitelre történő értékesítésre.”– mondta Vanek Balázs.

A felmérésben megkérdezték a vállalatok véleményét arról is, szerintük mi jelenti a legnagyobb kockázatot a világgazdaság növekedésére. A kelet-európai cégek az amerikai protekcionista gazdaságpolitikát tartják a legnagyobb kihívásnak (37,7%), ez Magyarországon 40,9 százalék.

„Itt a legfőbb félelem az, hogy a protekcionizmus kereskedelmi háborúhoz vezet hat hónapon belül. A második helyen a geopolitikai kockázatok állnak, pl. az Európai Unió szétesése a Brexit nyomán, Oroszország és a NATO konfliktusa, vagy az, hogy Donald Trump amerikai elnök külpolitikája miatt Kína elfoglalja a vezető globális hatalom pozícióját. Ezek a kérdések a 24 százalékos régiós átlaghoz képest a magyar vállalatok közel egyharmadát foglalkoztatják”– mondta Vanek Balázs.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek