Nem úgy tűnik, hogy Kínában minden rendben van

2018. október 13. szombat - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Kína néhány nappal ezelőtti bejelentése a banki kötelező tartalékráta csökkentéséről, amellyel a likviditást növelné, a piac szemében olyan jel, ami inkább a problémákra utal, mintsem arra, hogy az ország gazdasági kilátásai javulni kezdenének.

A kínai részvénypiac nagyobb mértékben gyengült, mint a fejlett piacok indexei, és a feltörekvő piacok részvénypiacainak egyik legtöbbet hivatkozott indexe, az MSCI EM index is a ciklus legalacsonyabb szintjére esett. Ennek megfelelően a jüan is újra nyomás alá került, az USDCNY 6,9 fölé emelkedett, elérve azt a szintet, amelynél Kína már beavatkozik, hogy a jüan további gyengülését megakadályozza. De ha a széles körben erősödő dollárhoz való árfolyamkötés azt jelentené a jüan számára, hogy erősödik a más devizákhoz képest, akkor elképzelhető, hogy a kínai vezetés engedi az USDCNY-t 7,00 fölé emelkedni, ami viszont nem kis aggodalmat keltene a piacokon – írta John Hardy a Saxo Bank devizapiaci igazgatója.

stabilizálódni látszik kína

Kép: Pixabay

Az amerikai kötvényhozamok az elmúlt napokban is maradtak a kulcsfontosságú szintek fölött, különösen a 10 és a 30 éves futamidőkben.

Olaszországban folytatódik a költségvetéssel kapcsolatos megnyilatkozások sora, amelynek az egyik legfőbb üzenete szinte minden esetben az Európai Unióval való viszony. Az 5 Csillag Mozgalom prominense, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes nemrég kijelentette, hogy ha az EU nem változtat a költségvetési hiányra vonatkozó szabályain és továbbra is kitart a megszorító politikája mellett, akkor széleskörű ellenállásba fog ütközni, és ez a jövő májusi választások eredményeiben is tükröződni fog. Az olasz hozamok természetesen megugrottak erre a megnyilatkozásra, és az euróra is friss nyomás nehezedett. Pedig a múlt héten már volt némi enyhülés az Olaszország és Brüsszel közötti viszonyban, mivel az olasz fél azt sugallta, hogy a 2020-as és a 2021-es költségvetési hiány kisebb lehet, mint a 2019-es.

Brazíliában a reál és más brazil eszközök erősödésével ünnepelte a piac Jair Bolsonaro első fordulós választási győzelmét, amely kis híján abszolút többséget hozott neki. Bolsonaro jobboldali populista politikus, aki a hagyományos értékeket képviseli, és a kemény kézzel való irányítás híve, de az általa képviselt politikai irányvonalat kifejezetten piacbarátnak tartják. A brazil államháztartás rendbetétele komoly munka lesz, különösen tekintettel a túlságosan nagyvonalú nyugdíjrendszerre. A többi feltörekvő piaci deviza gyengélkedését látva kérdéses, hogy meddig tart a reál jó formája.

Trumptól is függ a magyar autógyártás jövője
A magyar járműgyártás az idén először mínuszba került és többéves távlatban is egyre gyengébbek a számok. Közben a világpiacon Kína vette át a vezető szerepet. Az EU egyelőre több autót exportál, mint amennyit fogyaszt, ez kedvező a magyar piac szempontjából és az új magyar kapacitásoknak is van helye. Trump esetleges protekcionista intézkedései azonban érinthetik az európai és a magyar autógyártást, valamint az európai eladásoknál is visszafogottabb évek jöhetnek.