Nem aggódunk túlzottan a robotok miatt

2018. október 09. kedd - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Tényleg elveszik a munkát a robotok? Vagy csak a másét, és mi nem vagyunk veszélyben? Szakértők évek óta elemzik ezeket a kérdéseket, de eddig keveset lehetett tudni arról, hogy hogyan viszonyulnak a kérdéshez az emberek.

A Budapest Lab számolt be arról a kutatásról, ahol a Budapesti Gazdasági Egyetem Kibergazdaság Kiválósági Központja (BGE KiKK) és a GfK Hungária Piackutató Intézete (GfK) online valamint személyes adatfelvétellel vizsgálta az emberek robotikával kapcsolatos tudását, véleményét. A felmérést a 15-69 éves lakosság körében, egy 1000 fős reprezentatív mintán végezték.
Bármilyen meghatározó változásról is van szó, a kutatás adataiból az látszik, hogy az embereket egyelőre nem érdekli a robotizáció.

Kialakulhat a „haszontalanok osztálya”?
Ha a gépek kiszorítják az emberi munkaerőt, az üzleti és állami döntéshozóknak már nem áll érdekükben a haszontalan
humántőkébe fektetni, ezért leépítik a jóléti szolgáltatásokat, tömegeket taszítva nyomorba – figyelmeztet a Yuval Noah Harari, a Homo Deus szerzője.

A megkérdezettek mindössze egynegyedét foglalkoztatja a téma – jellemzően felsőfokú végzettséggel rendelkező, a technológia iránt érdeklődő férfiakat. Több mint 60% azt állítja, hogy igen kevés tudással rendelkezik a robotokról, még úgy is, hogy a kutatásban résztvevők közel egyharmada – saját bevallása szerint – már találkozott valódi robottal, igaz, nem valós környezetben, hanem kiállításokon, bemutatókon.

Inkább lehetőség, mint veszély

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek többsége szerint mind Európa, mind Magyarország számára lehetőségeket jelent a robotizáció. Ráadásul egyéni szinten pozitívumnak gondolják a robotok által elérhető növekvő kényelmet is. Ugyanakkor épp ilyen arányban vannak azok, akik kifejezetten tartanak a robotok tömeges megjelenésétől a munkaerőpiacon.

A felmérésben résztvevők összességében több mint fele szerint jelentősen megváltoztatják a robotok a munkaerőpiacot. 9% szerint a jövőben robotok fognak dolgozni az emberek helyett, további 45% szerint pedig legalábbis az emberi munkák jelentős részét átveszik majd a gépek. A várakozások szerint a gépek elsősorban a veszélyes, az emberi egészségre ártalmas munkaköröket, az egyhangú, monoton feladatokat, az adminisztratív teendőket, illetve a nehéz, fizikailag megterhelő munkákat fogják átvállalni. A megkérdezettek sokkal optimistábbak a nagy tudást, kreativitást vagy kommunikációs készségeket igénylő foglalkozások estében, a többség szerint ezek esetében továbbra is szükség lesz az emberre.

A teljes cikk a Budapest Lab oldalán olvasható

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek