Negyedével csökkennek az EU-s források, kivéve a szociális programokat

2018. november 05. hétfő - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyarország számára juttatandó kohéziós források nagysága 24-25 százalékkal csökken 2021-et követően, a szociális alap forrásait viszont a tervek szerint kisebb mértékben érintené a forráselvonás - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy nyíregyházi konferencián kedden.

Vitályos Eszter elmondta, az Európai Bizottság által májusban közzétett tagállami költségvetés-tervezete szerint 2021 és 2027 között mintegy 19,5 milliárd euró támogatásra számíthat majd Magyarország, 24-25 százalékkal kevesebbre, mint az előző ciklusban. Vitályos Eszter ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy az Európai Szociális Alap forrásait kisebb mértékben érinti a forráselvonás, vagyis az Európai Bizottság továbbra is nagy figyelmet fordítana például a különböző humán képzésekkel kapcsolatos fejlesztésekre és az ilyen jellegű szolgáltatások erősítésére.

Csúcson az EU támogatottsága Magyarországon
Az egész Unióban növekszik az EU támogatottsága. Magyarországon különösen kedvezően ítélik meg az uniós tagságot, a magyarok 79 százaléka szerint előnyös az EU-tagság, tavaly még csak 72 százalék volt az arány.

A jelenlegi Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 952 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, társadalmi felzárkózási programok, különböző transznacionális együttműködések támogatására, finanszírozására.

Ha ez a program 2021 után a mostanihoz formában megy tovább, akkor nagyjából ugyanezek a területek lesznek majd támogathatóak, például a korai iskolaelhagyás csökkentése vagy a leszakadó területek felzárkóztatása.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek