Miért bérel inkább az Y-generáció lakásvásárlás helyett?

2018. november 30. péntek - 14:08 / piacesprofit.hu
  •    

Minden fiatal életében elérkezik az idő, amikor el kell döntenie: bérlakásban él majd vagy inkább saját ingatlant vásárol. Miért dönt az Y generáció a lakásbérlés mellett? Vendégszerzőnk, Sujbert Vivien cikkében erre a kérdésre keresünk választ.

Ahogy erről már egy korábbi cikkünkben is írtunk, az Y generáció fiataljai inkább a bérlést választják és a döntés mögött számos kényelmi indok áll. Ha a lakás például, amiben laknak, nem saját tulajdon, több pluszköltség és egyéb felelősség alól mentesülhetnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem is terveznek lakást vásárolni – a befektetést viszont legalább 6 hosszú évnyi mérlegelés előzi meg. Ennek egyik fő oka az, hogy nehezen gyűjtik össze az előleghez szükséges összeget, valamint a hitelhez szükséges önerőt. Így tehát egész egyszerűen a bérlés egy sokkal könnyebb opció.

Később házasodnak és vállalnak gyereket

A fiatalabb generációk köztudottan előnyben részesítik karrierjüket, és nem gondolnak családalapításra rögtön diplomájuk megszerzése után. Teljesen más céljaik vannak, mint a korábbi generációknak: a házasság és a gyermekvállalás nem prioritás számukra. Ezt a lépést inkább későbbre tartogatják, addig is fel szeretnék fedezni a világot, hogy rátaláljanak arra, amit igazán szeretnek csinálni. Mivel a családalapítás nem szerepel rövidtávú céljaik között, a lakásvásárlás is várhat számukra.

Kép: SXC

Kép: SXC

Nagy hatással volt rájuk a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság

Ugyan a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság csupán 2009 júniusáig tartott, annak következményei még ma is érezhetőek. A történtek pszichológiai nyomásként nehezednek a társadalom egészére, az életük elején álló fiatalok pedig rossz tapasztalataik miatt nem mernek belevágni egy ilyen mértékű befektetésbe. Életük egyik legfontosabb döntésével inkább várnak addig, amíg pénzügyileg teljesen stabil helyzetben tudhatják magukat.

Egyéb költségeket is fedezniük kell

Ma magyarországon rengeteg fiatal rendelkezik diákhitellel, és ennek visszafizetése nagy teher a vállukon. Ebből kifolyólag számukra a lehető legjobb döntés az, ha a hitel visszafizetéséig lakást bérelnek. Rövidtávon ez számukra a legjobb lehetőség, hiszen a lakásbiztosítást és a felújítási költségeket is a tulajdonos fizeti. Ezzel havi kiadásaikat minimalizálják.

Saját lakás, saját felelősség

A fiatal generációk számára sokkal egyszerűbb megoldás az albérlet, hiszen így a fix bérleti díjon és rezsiköltségen kívül nem kell más kiadással, vagy felelősséggel számolniuk. Tönkrement eszközök, felújítási költségek, biztosítás – ez mind a tulajdonos terhe. Továbbá mondanunk sem kell, hogy a jelenlegi lakásárak sem könnyítik meg a fiatalok helyzetét. Míg jelenleg a havi nettó átlagkereset 215 500 Forint, úgy az átlagos négyzetméterár Budapesten 452 159 Forint. Ugyan az albérletárak is az egekben járnak, rövidtávon mégis csak egyszerűbb a magas bérleti díjat kifizetni, mint a magasárú lakásvásárláshoz szükséges önerőt megszerezni. Ma egy átlagos budapesti albérlet ára havi 149 000 Forint.

Szerzőnkről:
sujbertvivi_belyegkepSujbert Vivien vagyok, az írás és a kreatív tartalmak kiskorom óta foglalkoztatnak. Diplomám megszerzése után biztos voltam benne, hogy ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. Így kerültem először a Sziget Kulturális Menedzserirodához Social Media területen, majd az Aliz-hoz Tartalommenedzserként. Szabadidőmben szabadúszó bloggerként tevékenykedek, az írás a mindenem.

Utazhatnak

Az Y generáció fiataljai sokkal vakmerőbbek mint a korábbi generációk tagjai: imádnak utazni és félretett pénzüket is erre költik legszívesebben. Ha álláslehetőséget kapnak, hajlandóak akár azonnal költözni és nem kedvező számukra ha egy saját tulajdonú lakás visszatartja őket ettől. Fontos számukra, hogy szabadon mozoghassanak: új állás, új albérlet. Az internet világa pedig számos lehetőséget kínál ennek egyszerű lebonyolítására. Legyen szó csupán egy pár napról, vagy akár hosszútávú bérlési szándékról, percek alatt megtalálják a számukra megfelelő lakást. Nem is beszélve arról, hogy a fiatalabb generációk egyre kevesebb időt töltenek el egy cégnél. Próbálnak minél több helyen tapasztalatot szerezni, hogy ezzel is közelebb kerüljenek ahhoz, hogy megtalálják az ‘álommelót’. Ki akarná magát ilyen helyzetben egy saját ingatlannal elkötelezni?

Mindent egybevetve számos oka van az Y generáció tagjainak arra, hogy várjanak a lakásvásárlással. Céljaik, tapasztalataik, jelenlegi pénzügyi helyzetük és a gazdasági környezet mind ezek közé az okok közé sorolható.

Szerző:

Sujbert Vivien

Általános Közgazdász, Budapesti Corvinus Egyetem

Content Marketing Manager @ Aliz

[email protected]

Kilenc gondolat az Y-generációsokról, amit érdemes rendbetenni
Mi a fene van a mai fiatalokkal? Sok munkáltató szembesül azzal, hogy az Y-generáció – látszólag – egyik pillanatról a másikra hajlamos felpattanni az asztaltól. De ez csak látszólag van így, mert ha megértjük miben különböznek ők a korábbi generációktól, akkor lesz eszközünk a motivációjukra is.