Már nem hitelre költjük a lakástakarékot

2018. október 07. vasárnap - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az utóbbi évek lakástakarék-pénztári megtakarításainak felhasználását vizsgálva megfigyelhető, hogy nőtt a lakás-előtakarékoskodók pénzügyi mozgástere: kevesebben fordítják Lakástakarék megtakarításukat korábban felvett lakáscélú hiteleik kiváltására, és jóval többen lakásvásárlásra, építésre.

A Lakástakarék ügyfelek között korábban az volt a jellemző, hogy a többség nem új lakás vagy ház vásárlására költötte megtakarítását, hanem inkább a már meglévő otthonuk felújítására, korszerűsítésére. A legjellemzőbbeket kiemelve: víz, villany, gáz felújítására, burkolásra, nyílászáró-cserére, fürdőszobai és festési munkálatokra, előszobai és konyhabútor beépítésére, fűtéskorszerűsítésre, vagy akár klímaberendezésre, redőnyre, riasztó felszerelésére.

Bár töretlenül folytatódik az ingatlanpiaci láz, az árak az egekbe törtek, ma már új trend figyelhető meg a Lakástakarék megtakarítások felhasználásában. Dinamikusan növekszik ugyanis azok száma, akik közvetlenül lakásvásárlásra fordítják megtakarításukat. Míg az OTP Lakástakaréknál 2016-ban még csak a lejárt megtakarítások negyedét fordították lakásvásárlásra, addig az idei év eltelt hónapjaiban már a megtakarítások több mint harmadát forgatták be az LTP-sek lakásvásárlásba. Ugyanezen időszakban pedig megduplázódott a házépítésre fordított megtakarítások aránya.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Egyértelműen kijelenthető, hogy a lakás- és házfelújítás tavaly népszerűbb volt, mint idén.  Ugyancsak megfigyelhető, hogy évről évre csökkentek a hitelkiváltásra fordított forintok: az idei adatok szerint 2016-hoz képest 18 százalékkal csökkent a hitelkiváltások aránya.

Állami támogatás a szaletlire?
Kertes házban lakni megfizethetetlen élmény, ugyanakkor a kerti grill, a garázs, vagy a szaletli a forintban mérhető költségei is hasonlóak lehetnek. Habár kevesen számolnak vele, például egy szaletli és nyári konyha felépítéséhez – a házfelújításhoz hasonlóan – állami támogatás is igénybe vehető.

„A tapasztalataink szerint egyre többen gondolják úgy, hogy inkább ingatlanvásárláshoz veszik igénybe a Lakástakarék megtakarításukat, kiegészítve a számukra megfelelő pénzügyi megoldással, mint az áthidaló kölcsön, vagy CSOK. Egy tíz éves lakástakarék pénztári konstrukcióhoz elérhető közel 720 ezer forintos állami támogatást, illetve más kedvezményeket felhasználva több millió forinttal is közelebb kerülhetnek az LTP-sek a lakáscéljaik megvalósításához” – véli Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék Csoport főosztályvezetője.

A lakástakarékok népszerűsége egyaránt köszönhető a szerződésenként évi maximum 72 ezer forintos állami támogatásnak, és annak, hogy több szerződés esetén az ugyanarra a lakásra felvehető összeg is megtöbbszörözhető. Ha ugyanis közeli hozzátartozók – férj, feleség, testvér, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka – összefognak, akkor a szerződéseikre felvehető kölcsönösszegek egyszerre, ugyanarra a lakáscélra is felhasználhatóak. Ráadásul új- vagy használt lakás vásárlására és családi ház építésére, a Lakástakarékot CSOK-kal kombinálva akár kétféle állami támogatás is igénybe vehető, amellyel tovább növelhető az ingatlanra fordítható keret.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.