Már jobb befektetés, mint az arany

2019. január 01. kedd - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

A palladium, a főként járművek katalizátoraiban használt nemesfém, az elmúlt napokban többe került, mint az arany. Tőzsdei szakértők az áremelkedést a csökkenő autóeladások miatt átmeneti jelenségnek tartják.

Tizenhat év után először fordult ez elő: míg egy uncia (28 gramm) aranyért 1.243 dollárt adtak, ugyanennyi palladium 1.255 dollárba került, ára az elmúlt hónapokban 50 százalékkal emelkedett.

arany

Az arany már nem annyira vonzó 
Kép: Pixabay

Ez, a 19. sz. elején felfedezett nemesfém rendkívül ritka, általában a Dél-Afrikában bányászott platina és az Oroszországban feltárt nikkel melléktermékeként hozzák felszínre. Mégpedig igen nehéz körülmények között: a dél-afrikai bányák veszélyes munkaviszonyai miatt az elmúlt években ismétlődő sztrájkok szakították meg a termelést.

A nyolcvan százalékban az autóknak a káros anyagokat szűrő katalizátoraiban, valamint elektronikus termékekben használt

Árgus szemekkel lesik a kínai befektetők az európai cégeket
A szakértők növekedésre számítanak az európai kockázati tőke befektetési iparágban, ugyanis biztosak abban, hogy a kedvező gazdasági kilátások ellensúlyozni fogják a Brexit hozta piaci bizonytalanságokat.

palladium egyre nagyobb része származik a fém újrahasznosításából: a katalizátorokból azt visszanyerik, beolvasztják, majd finomítják az újabb használatra.

Tőzsdei szakértők árának emelkedését átmeneti jelenségnek tartják, mivel a dízel-botrányok és a gazdasági bizonytalanságok miatt mind az USA-ban, mind Kínában és Európában csökkennek az autó-eladások.

(Forrás:The New York Times)