Lenne mit építeni, ha lenne, aki építene

2017. szeptember 15. péntek - 11:36 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen bővült az építőipari termelés a nyár folyamán, ám már látszik, hogy az ágazat kezd kapacitáshiánnyal küzdeni, ez pedig a további növekedésnek is gátat szabhat.

22,6 százalékkal emelkedett 2017 júliusában az építőipari termelés éves alapon, ezzel tovább folytatódott az ágazat év eleje óta tartó dinamikus bővülése. A növekedés az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat, ezt mutatja az is, hogy a hó végi szerződésállomány 83,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett legfrissebb adatokból.

Az építőipari termelés összetevőit tekintve az épületek építése 15,1 százalékkal, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal nőtt éves alapon. Az előbbiek építésének bővülése elsősorban a magánberuházásokhoz köthető raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek kivitelezésének az eredménye. Az utóbbiak építésének növekedése pedig főként az út-, vasút- és közműépítési munkák eredménye.
A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban – a CSOK-nak köszönhetően – két és félszeresére, csaknem 32 ezerre nőtt éves összevetésben, és közel 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. A kormány várakozásainak megfelelően, a lakásépítési engedélyek száma 40,2 százalékkal, az épített lakások száma pedig 46,4 százalékkal növekedett éves alapon. Mindez mutatja, hogy az idei évben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése.

építkezésen dolgozó emberek

Kép:Pexels

Várható volt a növekedés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatokból látható növekedés várható volt. A bővülés részben az EU-s forrásokból megvalósuló fejlesztések felfutásának köszönhető. „Az építőipar 22,7 százalékos júliusi bővülése némi lassulást jelent a júniusi 27 százalékhoz képest” – tette hozzá a Piac C Profitnak is megküldött elemzésében a szakértő.

Kevés a munkáskéz, ami van, azt meg kell fizetni
Tovább csökkent a munkanélküliek száma, emelkedett a foglalkoztatottak aránya és így várhatóan tovább emelkedhetnek bérek, az egyre feszesebbé váló munkaerőpiacon, ahogy mind súlyosabb lesz a munkaerőhiány.

Az újonnan megkötött szerződések volumene júliusban minimálisan, közel 4 százalékkal nőtt, ezen belül az épületépítéseknél csökkenés következett be, az egyéb építményeknél viszont növekedés volt. Az épületépítésekre kötött új szerződések csökkenésénél fontos tényező, hogy a volumen nagyon változékonyan alakult, az idén is több hónap volt, amikor negatív volt ez a mutató. Az is látható, hogy az épületépítések esetében az év elejétől az új szerződések volumene azért közel 30 százalékkal nőtt. „Fontos, hogy egyre több korábbi megrendelés kerül az építkezési fázisba, így a fejlesztők egyelőre nem kötnek olyan volumenben újabb szerződéseket, mint korábban” – mondta Németh Dávid.

A munkáskéz hiánycikk

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős növekedés részben a tavalyi alacsony bázissal magyarázható. Ugyanakkor az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően.

A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható, ugyanis az építőipar hó végi rendelésállománya 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az épületépítéseknél a rendelésállomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél pedig 132 százalékkal volt magasabb.

Ugyanakkor Balogh László elmondta, hogy az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

Két vizes vb jönne ki a vállalatok munkahelyteremtés-támogatási igényéből
Nemcsak Magyarország, de egész Európa munkaerőhiánnyal küzd, ami egyes ágazatokban intenzívebben érezhető (jellemzően a kétkezi, illetve a szakképesítéssel elvégezhető munkák esetében). Ugyanakkor a magyar kormány nagy foglalkoztatási igényű külföldi vállalatokat próbál bevonzani az országba. Ez sokszor költséges, mivel ezek a megállapodások gyakran csak több évre szóló adómérséklés ígérete mellett, állami támogatással valósulnak meg.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor