Készülnek a bankok a babaváró hitelre

2019. április 26. péntek - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Megközelítőleg tízezer ügyletre és mintegy hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig a Takarék Csoport. Azzal számolnak, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes.

A közelmúltban elfogadott jogszabály szerint a kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg. A babaváró hitel kamatmentes és szabad felhasználású, továbbá ingatlanfedezet sem szükséges hozzá.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30 százalékát engedik el, a harmadik után az egészet, valamint a gyermek érkezése után akár kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése.

A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre és a támogatott időszak alatt legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket, ezért a Takarék Csoport elemzői úgy vélik, egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint hitelösszegre lesz hitelképes.

A Takarék Csoport várakozásai szerint az ügyfelek az öt év alatt több kisebb

Ennyit kell még hozzátenni, hogy meglegyen a családi autó
Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő kocsijukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. A szükséges összeget akár személyi kölcsönből is finanszírozni lehet – a money.hu összeállítása szerint.

összegű személyi kölcsönnel tervezett beruházásokat valósítanak majd meg a babaváró hitelből. A pénzintézet szakértői úgy vélik továbbá, hogy az egyszeri alkalommal felvehető babaváró hitel akár a kisebb összegű jelzáloghitelek helyettesítő terméke is lehet, hiszen hasonló futamidőre, kamatmentesen nyújt finanszírozási lehetőséget tízmillió forintig, így főként az alacsonyabb összegű lakásvásárlás vagy korszerűsítés, felújítás célú jelzáloghitelek esetén is jelentkezhet a kiszorító hatása.

A hitelkérelmet egyébként a benyújtást követő tíz napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5 százalékának megfelelő díj jár egy év alatt. A hitel azáltal kamatmentes az ügyfél számára, hogy az állam a hitelkamattal megegyező mértékben kamattámogatást nyújt hozzá.

A jogszabályi feltételek teljesítése esetén az ügyfél számára a futamidő végéig kamatmentes marad, ellenkező esetben a hitel átárazásra kerül az 5 éves kamatperiódus végén az aktuális referencia kamatnak megfelelően, valamint, a kamatfelár 3 százalékponttal nő, így a jelenlegi kamatkörnyezet feltételezésével 8 százalék körüli mértékre árazódik át a kölcsön, a kamatkörnyezet változása esetén azonban az átárazott kölcsön hitelkamata ennél akár jóval magasabb mérték is lehet. Az átárazáson túl, ebben az esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett kamattámogatást, amely a jelenlegi kamatkörnyezet alapján a felvett hitelösszeg nagyságrendileg 20 százalékát jelenti egyösszegű kötelezettségként, amely a háztartás részére jelentős terhet jelenthet.