Használtban az Opel, a Volkswagen és a Ford a legkeresettebb márkák

2019. április 16. kedd - 18:14 / piacesprofit.hu
 •    

A használtautó-piac itthon is virágzik, tavaly rekordszámú, csaknem 770 ezer adásvétel történt Magyarországon. Az ellenorizzeajarmuvet.hu oldal friss jelentése alapján 2019 első negyedévében az Opel, a Volkswagen és a Ford voltak a legkeresettebb márkák, a járművek életkorát tekintve a 13–16 éves korosztály volt a legnépszerűbb.

Tavasszal fellendül a használtautó-kereskedelem is, számtalan gépjármű cserél gazdát. Visszaélésekkel, csalásokkal azonban sajnos gyakran találkozni, ezért nagyon fontos ismernünk, hogy vásárlóként milyen lehetőségeink vannak a kiszemelt gépkocsi előéletének ellenőrzésére. Ezt a legegyszerűbben a VIN szám – akár okostelefonunkkal is elvégezhető – lekérdezésével tehetjük meg egy erre specializált oldalon.

Az egyedi azonosító meghatározza a gyártó országot, a gyártási évet, a motor és alváz típusát, az üzemanyag fajtáját, a karosszéria színét és kiegészítő felszerelését. A VIN számból kiolvasható a jármű részletes története: javítások, műszaki vizsgák, kárelőzmények, illetve megállapítható, hogy a jármű lopott-e. Ugyancsak látható, ha a járművet korábban taxiként vagy futárszolgálat flottájában használták.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az ellenorizzeajarmuvet.hu legfrissebb adatai alapján 2019 első negyedévében az Opel volt a legnépszerűbb autó a használt autók piacán, az oldalon történt összes lekérdezés 39 százaléka erre a márkára vonatkozott. A második legkeresettebb márka a Volkswagen (31%), a harmadik pedig a Ford volt (29%).

A vállalat belső adatai alapján az is megállapítható, hogy a legtöbben 2003 és 2006 között gyártott, tehát 13–16 éves járművek között kerestek, ami az oldalon történt összes lekérdezés 29 százalékát tette ki. A második legnépszerűbb kategória a lekérdezések 24 százalékával a 17–20 éves járművek korosztálya volt (gyártási idő 1999 és 2002 között), a harmadik helyen pedig a legfiatalabb, 9–12 éves kategória (gyártási idő 2007 és 2010 között) végzett a lekérdezések 17 százalékával.

A legnépszerűbb márkák árkategóriánkénti bontása:

vételár 161 000–321 000 Ft között

 • Opel (42%)
 • Suzuki (36%)
 • Volkswagen (22%)

vételár 322 000–805 000 Ft között

 • Opel (37%)
 • Volkswagen (35%)
 • Renault (29%

vételár 806 000–1 610 000 Ft között

 • Opel (40%)
 • Volkswagen (31%)
 • Ford (29%)

 vételár 1 611 000–3 218 000 Ft között

 • Ford (35%)
 • Volkswagen (34%)
 • BMW (31%)

vételár 3 219 000 Ft felett

 • Ford (38%)
 • Opel (35%)
 • BMW (27%)
A külföldről behozott használt kocsi után is kell termékdíjat fizetni
Kevesen tudják, de ha külföldről használt gépkocsit hozunk be az országba, akkor termékdíjat is fizetni kell utána, a gépjármű egyes alkotórészei ugyanis a termékdíj-kötelezettség alá tartoznak: mint az akkumulátor, a kenőolaj, a gumiabroncs vagy elektronika.

Mostantól a VIN azonosítóval birtokunkban a kiszemelt autó történetét néhány kattintással megismerhetjük az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon. A számsor megadásával lehívható jelentésben elérhetjük a jármű- és szerviztörténetet, műszaki adatokat, valamint megtudhatjuk, hogy a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában. A néhány perc alatt elkészülő jelentésben megjelenő adatok számtalan kellemetlen és meglepő részletről leránthatják a leplet. Kiderülhet a visszatekert kilométeróra, egy elhallgatott baleset, vagy az, hogy a jármű valóban rendelkezik-e a hirdetésben feltüntetett extrákkal.

„Még a vásárlás előtt kérjük el a számot az eladótól, kereskedőtől. Ha vonakodva adja csak meg, vagy nem engedi, hogy ellenőrizzük, hogy a két helyen azonos számsor van-e feltüntetve, esetleg kiderül, hogy a forgalmiban más szerepel, mint az adattáblán, akkor jobb, ha azonnal továbbállunk. A VIN riport lekérdezésével elkerülheti a készpénzveszteséget, mivel a jármű adatainak birtokában a közvetítő nem tudja becsapni” – mondta el az ellenorizzeajarmuvet.hu szakértője.

Az ellenőrzést mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen, ha az ellopott autót elveszi a rendőrség, még az adásvételi szerződés bemutatása után is nehéz lesz visszaszerezni, a törött jármű részegységeinek és alváz-geometriájának láthatatlan hibái pedig a járművezető és az utasok számára is veszélyt jelenthetnek.

Mi az a VIN-szám?
A járművek nemzetközileg egységes alvázszámozási rendszerét 1980-ban vezették be. A rövidítés az angol Vehicle Identification Number-ből származik. A szám 17 karakterből (betűk és számok) áll, és valamennyi jármű azonosítására alkalmas, egyértelműen meghatározza az adott jármű összes gyártáskori paraméterét. A VIN szám megtalálható a jármű forgalmi engedélyében és a járműben, többnyire az elülső ajtó küszöbén elhelyezett táblán.