Facebookozókat hibáztatja a török kormány a gyenge líra miatt

2018. augusztus 14. kedd - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

A líra zuhanása ellenére a török kormány kitart amellett, hogy nincs gond a török gazdasággal. Illetve ha mégis, annak a közösségimédia-felhasználók az okai, akiket egy új rendelet alapján megbüntetnek, ha panaszkodnak a gazdasági problémákra.

A török líra árfolyama augusztus elején kezdett zuhanni, elsősorban a török cégek növekvő devizaadóssága és az USA-val kibontakozó diplomáciai konfliktus miatt. A deviza tovább vesztett értékéből, amikor pénteken Donald Trump amerikai elnök bejelentette a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását. A közelmúltban a líra korábbi értéke mintegy 40 százalékával csökkent a főbb valutákhoz képest.

Jókora felfordulást okoz a török devizaválság
A többi feltörekvő piacot is magával rántja Törökország, a lírával együtt gyengül az euró és a forint is. Törökországban ráadásul elhúzódó válságra számíthatunk, mert nem valószínű, hogy a kormány hajlandó külső segítséget kérni.

Az árfolyam csökkenéséért a török kormány egyebek mellett azokat a török állampolgárokat hibáztatja, akik nyilvánosan beszéltek arról, hogy nem látják rózsásnak a török gazdaság kilátásait. Kedd óta már 346 közösségimédia-profil ellen indított vizsgálatot a török belügyminisztérium, akik szerintük „provokatív módon” kommentálták a líra-árfolyam alakulását, ezzel a gazdaság stabilitását veszélyeztetve.

A török kormány szóvivője a Spiegel híradása szerint úgy fogalmazott, a török gazdaság továbbra is erős, ezért senki se higgyen a „válságról szóló spekulatív híreszteléseknek”. Az isztambuli ügyészség szintén külső erőket okol a devizaválság miatt, közleményükben azt írták, Törökország „gazdasági támadás alatt áll”, ezért nyomozást kell indítani azok ellen, akik „írott vagy audiovizuális üzenetekben támogatták ezt a támadást”.

Kamatemelés nem lesz

A török jegybank egyébként hétfőn jelentette be, hogy csökkentette annak a kötelező fedezetnek a mértékét, amit a kereskedelmi bankoknak le kell tenniük a hitelfolyósítás előtt. Az így felszabaduló 3 milliárd líra és 6 milliárd dollár készpénzből fizethetnék a bankok a saját adósságaikat, vagy adhatnának kölcsönt a cégeknek adósságrendezésre. Az intézkedés hatására a líra stabilizálódott némileg, de sokak szerint valódi megoldást épp a hitelezést mérséklő kamatemelés hozna, erre viszont a török kormány nem hajlandó.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.