Európa ráhajt az akkugyártásra

2018. október 21. vasárnap - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió a következő két évben 200 millió euróval támogatja a villanyautók korszerű akkumulátorainak kifejlesztését.

Az Európai Bizottság kulcskérdésnek tartja, hogy egyre jobb teljesítményű, európai akkumulátorok segítsék az elektromos járművek elterjedését, ezért indokolt a fejlesztés támogatása. 2019 januárjában írják ki az első projektek pályázatait.

Kép: youtube.com

Kép: youtube.com

A fedezetet egyrészt az EU Horizon elnevezésű kutatási alapjából fedezik, 114 millió eurós összegben, a következő évben pedig további 70 milliót szánnak erre a célra az unió költségvetéséből, közölte Maros Sefcovic, energiaügyi biztos.

Drágulhatnak az elektromos autók akkumulátorai
A hét vezető autós nemzet egyre több figyelmet fordít az elektromos autók gyártására, így emelkedik a szükséges nyersanyagok, a lítium és a kobalt ára. Emiatt egyre fontosabb, hogy az autógyártók egyértelmű stratégiával rendelkezzenek az akkumulátor értékláncuk tekintetében.

Sok európai autógyártó jelenleg ázsiai beszállítóktól szerzi be a cellákat, s azokat összeépítve használja fel kocsijaiban. A cél az, hogy az európai  gyártók fel tudják venni a versenyt az ázsiai beszállítókkal, ezt szolgálja a támogatás. Annak előfeltétele, hogy legalább két uniós ország vegyen részt az adott projektben.

(Forrás: n-tv)