Egyre többen ragadnak a mamahotelben a dráguló lakásárak miatt

2018. május 15. kedd - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Nehezen tudnak lépést tartani a fiatalok a növekvő lakásárakkal, csökkent idén az első lakásukat megvásárlók száma – közölte a Duna House.

Az elmúlt 6 évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók – azaz az otthonról épp elköltöző fiatalok – aránya, amely jelenleg 20 százalék körül mozog. A fiatalok jellemzően a kisebb alapterületű, modern lakásokat keresik, így az új építésű lakások folyamatos megjelenése javíthat ezen az arányon, amelyen az állam lakástámogatási kezdeményezései is erősíthetnek.

Harmincévesen a szülőknél
A huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak pedig majdnem egyharmada élvezi még a „mamahotel” vendégszeretetét, azaz lakik együtt a szüleivel – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. A különköltözés életkori kitolódása nemzetközi jelenség, és általában a családalapítás közeledésével, 30 éves kor felett erősödik fel az igény a saját otthon iránt.

A Duna House az MNB Lakáspiaci jelentésének adatait is felhasználva elemezte az első lakásvásárlói és befektetői réteg változását az elmúlt időszakban. Ez a két szegmens változott ugyanis a legnagyobb mértékben. Míg az első lakást vásárlók hat évvel ezelőtti 35 százalékos aránya 2015-től 20 és 25 százalék közé csökkent, addig a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20 százalékos legalacsonyabb részarányról 40 százalékig emelkedett.

„Az első lakást vásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során. A 2020-ig biztosan tartó új építésű projektek növekvő számával az első lakást vásárlók aránya is emelkedhet – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – A befektetési céllal vásárlók aránya az elmúlt 3 évben már fixen 40 százalék körüli értéken mozgott, ők jellemzően a jól kiadható, szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már átlagosan több mint 30 millió forintot fizettek.”