Egyre nehezebb olcsó albérletet találni Budapesten

2018. február 05. hétfő - 11:00 / Zubor Zalán
  •    

Vegyes a kép az albérletpiacon az országon belül, írja az Ingatlan.com. Az egyetemvárosokban inkább nőnek a bérleti díjak, míg a budapesti kerületek között hatalmasak a különbségek. A legtöbb helyen drágultak az albérletek, de eközben a kínálat is 30 százalékkal bővül egyes városokban, ami visszafogja az árnövekedést.

Az ingatanközvetítő a keresztféléves egyetemi képzések indulására időzítette legfrissebb tanulmányát, amelyben azt vizsgálták, hogyan alakultak az árak az egyetemeknek otthont adó városokban. A tanulmányból kiderül, az átlagos albérletárakat továbbra sem a diákok pénztárcájához igazítják. Ez különösen Budapest belső kerületeire igaz: az országban továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a lakások, az itteni átlagos lakbér a 200 ezer forintot is eléri. Ezzel szemben a XIII. kerületben 90 ezer forint körüli az átlag.

Budapest

A fővárosban egyébként egyre nehezebb 100 ezer forintnál olcsóbb albérletet találni: tavaly a lakáshirdetések 33 százaléka reklámozott ilyen lakást, idén januárban ez az arány csak 19 százalék volt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, tavalyhoz képest Budapesten 10 százalékkal növekedtek a lakbérek. A vidéki egyetemvárosokban is inkább az emelkedés a jellemző: Debrecenben 85-ről 90 ezer, Pécsett 80-ról 90 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Szegeden és Miskolcon stagnálnak az árak, itt az átlagos lakbér 85, illetve 66 ezer forint február elején.

városok

Balogh László ugyanakkor hozzátette: a bérlakás-kínálat növekedése miatt komoly áremelkedés nem várható. „Tavaly februárhoz képest 5 százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma Budapesten, de a megyei jogú városokban is jelentős – több mint 30 százalékos – volt a kínálatbővülés. A megnövekedett kínálat pedig gátat szab az albérletárak emelkedésének.” – mondta.