Egy év alatt ötmillióval lettek drágábbak a pesti lakások

2019. február 15. péntek - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Erős kereslettel indult 2019 ingatlanpiaca. A felfutó érdeklődés jellemző az év eleji piacra, az idei évben lakást vásárolni szándékozók elkezdik keresni leendő otthonaikat, és egyre aktívabban figyelik a kínálat és az árak alakulását.

A tranzakciószám csaknem megegyezett a 2017-ben mérttel, és a tavalyi évtől is csak minimálisan maradt el. Az ingatlanárak továbbra is folyamatos növekedésben vannak, egyes fővárosi kerületekben a tégla lakások átlagos négyzetméterára nemsokára eléri a 800 ezer forintot. Panelek esetében a tavalyi adatokhoz képest Pesten és Budán is közel 5 millió forinttal lett drágább az átlagár, vidéken 3-4 millió forintos volt az emelkedés 2018 januárjához képest – derült ki a Duna House ingatlanpiaci Barométerének adataiból.

Az árak növekedésével párhuzamosan tovább csökkent az értékesítési idő, a jelenlegi ingatlanpiacon 2-4 hónap is elegendő a sikeres tranzakcióhoz. Az eladói és a vevői ügyfélprofil nem mutat kiugró változást az előző hónapokhoz, évhez képest, a legaktívabb korosztály az ingatlanpiacon a 30 és 50 év közöttiek, a fővárosban a vevők között arányuk több mint 60%.

emelkedtek a bevételek

Kép: Pixabay

A fővárosban továbbra is a kis- és közepes méretű ingatlanok a keresettek, a 80-100 négyzetméter feletti otthonok aránya elenyésző. Budán az adásvételek 75 százaléka 600 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt tulajdonost, Pesten ez az arány 39 százalék. A növekvő négyzetméterárak az ingatlanárak emelkedését is jelentik, a 40 millió forint felett eladott otthonok aránya Budán 49, míg Pesten 25 százalék volt 2019 januárjában.

Vidéken az értékesített ingatlanok mérete kiegyenlítettebb képet mutat, mint a fővárosban, különösen igaz ez Pest megyére. Tavalyhoz képest ezeken a területeken is a magasabb négyzetméter- és eladási árak felé tolódott az ingatlanpiac. A 400 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya 10 százalékpontot nőtt egy év alatt, amelynek következtében a 40 millió forint feletti adásvételek aránya 12 százalékpontot nőtt 2018 januárjához képest.

Milyen települések járnak jól az új M0-ás nyomvonallal?
Módosult a Budapestet elkerülő autópálya még hiányzó szakaszának tervezett nyomvonala: a Megyeri híd budai hídfőjétől a 10-es út közelében Esztergom felé venné az irányt, majd Kesztölcnél fordulna dél felé, hogy Bicske környékén elérje az M1-est. Mindez települések sorát vonná be az agglomerációs vérkeringésbe – ez pedig felértékelheti az ott lévő ingatlanokat.