Amerikában újra feltalálták a munkásszállókat

2018. szeptember 02. vasárnap - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A lakásárak az Egyesült Államokban is az egekben járnak, így rengeteg embernek okoz nehézséget a lakhatás. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a nevadai Renóban kollégiumokhoz vagy munkásszállásokhoz hasonló, olcsó tömegszállásokat építenek.

Már építés alatt áll a „Falunak” elnevezett lakótelep az amerikai Reno városában. Bár a projekt lakótelepnek épül, bérlakásokkal, az épületek sokkal jobban hasonlítanak egy egyetemi kollégiumokra: a lakások csak egy kis hálószobából állnak, zuhanyozni csak a folyosókról elérhető közös mosdókban lehet. Szintén közösek a konyhák és mosni is csak a közös mosodában lehet.

Nagy kincsnek számít a saját budapesti ingatlan
Míg vidéken az örökölt ingatlanok nagyrészét eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben albérletként funkcionál tovább vagy épp az örökös dönt a beköltözés mellett, derül ki a Duna House elemzéséből.

A tervezők (a Community Foundation of Western Nevada nevű nonprofit társaság) szerint a lakótelep célja, hogy ideiglenes, megfizethető lakhatást biztosítson azoknak, akik munka miatt költöznének a városba, mielőtt eleget keresnek ahhoz, hogy kényelmesebb lakást vehessenek. Egy lakás bérleti díja havi 112 000 forintnak megfelelő összeg, ami magyar viszonylatban – legalábbis, ha a budapesti lakbéreket nézzük – is egészen baráti.

Az amerikai minimálbér ennek mintegy négyszerese; a teljes munkaidős, legalább minimálbéres munkaviszony egyébként is feltétele annak, hogy valaki lakást bérelhessen a telepen. A tulajdonosok tervezik, hogy bevezetnek valamilyen felső jövedelemkorlátot is, azaz nem költözhetne be olyan, akinek túl magas a fizetése – hogy ez mennyi lenne, azt egyelőre nem tudni.

A projektet egyébként az önkormányzat is támogatja, a megfizethetetlen lakbérekre, lakásárakra a helyiek és a cégek számára is gondot okoz. A lakótelephez szükséges telket ingyen biztosította a város, miközben a telepet teljes mértékben a projektgazda alapítvány működteti.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor