A kínai külügyminiszter is beleállt a Huawei botrányba

2019. március 13. szerda - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Miután a Huawei perli az amerikai kormányzatot, mert az megtiltotta termékeinek vásárlását, most a kínai külügyminiszter állt ki országa nagy IT-vállalata mellett és „politikai nyomásnak” nevezte a történteket.

A Huawei nem lesz néma áldozati bárány”, fogalmazott Pekingben Vang Ji külügyminiszter, hangoztatva: a kormány mindent meg fog tenni, hogy megvédje a hazai vállalatok jogait és érdekeit. „Nem nehéz látni, hogy a bizonyos kínai vállalatok és személyek elleni akciók nem jogi ügyek, hanem nyílt politikai nyomást jelentenek” – fogalmazott.

huawei.com

huawei.com

A Huawei párhuzamosan pr-kampányt indított, cáfolva az amerikai kormány állításait, hogy az 5G rendszer általa gyártott berendezései biztonsági kockázatot jelentenének.

„Az amerikai törvényhozás semmiféle bizonyítékot nem hozott fel arra, miért korlátozták

Képtelennek tartja a vádakat a Huawei főnöke
Technikailag nincs lehetőség arra, hogy gyártmányaikkal kémkedjenek, a vád mögött politikai ok rejlik, állítja a Huawei igazgatója. Richard Ju szerint cégük piacvezető lesz az 5G technológia elterjesztésében, és jövőre a mobilkészülékeknél maga mögött hagyja a Samsungot.

termékeink forgalmát. Ezért voltunk kénytelenek, utolsó lehetőségként, pert indítani”, olvasható a Huawei közleményében.

A vállalat felemlítette azt is, hogy amerikai kormányszervek behatoltak szervereikbe, e-maileket, forráskódokat tulajdonítottak el.

A cég pénzügyi vezetőjét, aki a vállalat alapítójának lánya, még decemberben letartóztatták Kanadában azzal, hogy megszegte az Iránnal való kereskedés (amerikai) tilalmát. A bíróság májusban dönt arról, kiadják-e az Egyesült Államoknak.

(Forrás: Asia Times)