Tudatosabbak is, pesszimistábbak is a nők

A nők 83 százaléka pontosan tudja előre milyen számlák várhatóak a hónapban, míg ugyanez a férfiak csupán 80 százalékáról mondható el, azaz a nők pénzügyileg tudatosabbak a számlafizetések terén, mint a férfiak. Magyarországon inkább a hölgyekre hárul a gyerekek pénzügyi nevelése is, amit szintén fontosabbnak tartanak, mint a férfiak.

Kép:PP archív

A hölgyek számára fontosabb a gyerekek pénzügyi nevelése, mint az Urak számára, ugyanis a nők 86 %-a nyilatkozott úgy, hogy megpróbálja megtanítani gyermekeinek, hogyan bánjanak a pénzzel, míg a férfiaknál ez az arány valamivel kevesebb, 84 százalékra rúg – derült ki az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. A pénzügyi nevelésben az iskola szerepét is fontosabbnak tartják a gyengébbik nem képviselői, ugyanis 77 %-uk mondta azt, hogy az iskolának nagyobb szerepet kellene vállalnia a gyerekek pénzügyekkel kapcsolatos nevelésében. A férfiaknál valamivel kevesebben – 74 százalék – nyilatkozott úgy, hogy az iskolának a jelenleginél több tudást kellene átadnia ebben a témában.

A nők nemcsak a gyerekek nevelésével kapcsolatban kezelik komolyabban a pénzügyeket, hanem a számlafizetésekben is tudatosabbak. 83 %-uk nyilatkozott ugyanis úgy, hogy fontos, hogy a számlák időben ki legyenek fizetve. Ezzel szemben a férfiak 80 %-uk mondta azt, hogy fontos a számlák határidőben történő kiegyenlítése.  Ugyanilyen mértékben tér el a nők és férfiak véleménye azzal kapcsolatban is, hogy tisztában vannak-e előre, hogy az adott hónapban milyen kifizetendő számlák érkeznek.

A nők tudatosabbak

A felméréséből egyértelműen látszik, hogy a nők tudatosabbak, mint a férfiak a pénzügyek terén, ugyanis fontosabbnak tartják a számlák időben való kifizetését, tisztában vannak vele mit kell havonta kifizetniük, illetve a gyerekek pénzügyi nevelésére is nagyobb hangsúlyt helyeznek, mint a férfiak.

Egyre több háztartás küzd pénzügyi problémákkal
Egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése szerint. A válaszadók felével (51%) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségek miatt.
Amennyivel tudatosabbak a nők, sajnos annyival pesszimistábbak is a pénzügyek terén a férfiaknál.  Arra a kérdésre, hogy az európai átlagnál jobbnak tartják-e az anyagi helyzetüket, a nők 25 %-a válaszolt igennel, míg a férfiaknál ez az arány 26 %. Jóval magasabb az eltérés aszerint, hogy a két nem képviselői, hogyan ítélik meg anyagi helyzetüket szüleikéhez képest. A hölgyeknek csupán 29 %-a mondta azt, hogy egyetért azzal, hogy jobb anyagi helyzetben van, mint a szülei vagy jobbak az anyagi kilátásai a jövőre nézve. A férfiak 35 %-a nyilatkozott ugyanígy, ami 6 százalékponttal több, mint a hölgyeknél.

A anyagi helyzetük tekintetében a nők sajnos pesszimistábbak, mint a férfiak, azonban sajnos mindkét nemre igaz, hogy jelenlegi pénzügyi lehetőségeiket borúsan látják. A hölgyek csupán 11 százaléka mondta azt, hogy javul az anyagi helyzete, míg a férfiaknál 19 % nyilatkozott ugyanígy. Mindkét szám igen alacsony, azaz sajnos a pénzügyi várakozások igen alacsony szinten állnak.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo