hirdetés

Történelmi csúcson az Unió támogatottsága – a populisták ellenére

A legfrissebb, 2019. február végén végzett uniós közvélemény-kutatás az Európai Unió továbbra is magas támogatottságát jelzi, a populisták és az euroszkeptikusok előretörése ellenére.
hirdetés

A közvélemény alakulását három hónappal az európai választások előtt szondázó, 2019. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az utóbbi években jelentkező különböző belső és külső kihívások ellenére az európaiak összetartozás-érzése a jelek szerint nem gyengült.

Kép: Pixabay

Az uniós tagság folyamatos támogatása mellett az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy a tagállamok általánosságban jól jártak a tagsággal – ez a legmagasabb érték 1983 óta.
A válaszadók 61 százaléka szerint saját országuk uniós tagsága is jó dolog. Ez az arány megegyezik a hat hónappal ezelőtti mérés rekordmagas értékével, amelyet azelőtt csak egyszer: 1989-ben, a berlini fal leomlása után mértek.

Az európaiak azonban, részben az elmúlt években az Unióban jelentkező kihívások miatt,

Új szabályok jöhetnek az uniós pályázatoknál
Megkezdődött a felkészülés az új hétéves uniós költségvetési periódusra. Az új szabályok eredményeként csökkenhetnek az uniós források felhasználásával kapcsolatos adminisztratív terhek - hívta fel a figyelmet a Deloitte.
nagyobb arányban érzik magukat bizonytalannak az Unióval kapcsolatban: a válaszadók 27 százaléka szerint az EU sem nem jó, sem nem rossz. A válaszadók fele ráadásul úgy érzi, hogy sem az Unióban, sem a saját országukban összességében nem jó irányba haladnak a dolgok. 51 százalékuk mégis úgy érzi, hogy véleménye számít az Unióban.

Az európai választásokon az európaiak a gyakorlatban is hallathatnák a hangjukat, azonban csak harmaduk tudja, hogy májusban választások lesznek, és csak öt százalékuk ismeri a pontos dátumot. A válaszadók 35 százaléka szinte biztosan elmegy szavazni, 32 százalékuk pedig még nem döntött.

Az európaiak szerint legfontosabb témák sorrendje alakult az elmúlt hat hónap folyamán. A lista elején a gazdaság és a növekedés (50 százalék) és a fiatalok munkanélkülisége (49 százalék) áll, ezt a bevándorlás (44 százalék) és az éghajlatváltozás (43 százalék) követi, míg a terrorizmus elleni küzdelem az ötödik helyre szorult (41 százalék). A válaszadók 54 százaléka szeretné, ha az Európai Parlament a jövőben nagyobb szerephez jutna ezeknek a határon átnyúló feladatoknak a megoldásában. (Forrás: EU)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo