hirdetés

Több az új ingatlanra benyújtott CSOK-kérelem

Csaknem minden pénzintézetnél jelentősen nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igényléseinek a száma az első öt hónapban, és többszörösére emelkedett a folyósított összeg is az egy évvel korábbihoz képest. A trend is megfordult több banknál: az új lakás vásárlásához vagy építéséhez benyújtott kérelmek száma már meghaladja a használt lakásra beadottakét – derült ki az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból.
hirdetés

A használt lakásokra beadott igénylések továbbra is legalább 60 százalékos arányt képviselnek a bankok többségénél, de a legtöbb kérelmet befogadó OTP-nél idén a támogatás 46 százalékát építésre, 27 százalékát új lakás vásárlására igényelték, és csak 26 százalék szólt használt lakás vásárlására. A Takarék Csoportnál is több mint kétszer több kérelmet fogadtak be új lakásra, mint használtra idén az első öt hónapban.

A Treet egyik lakása
Fotó: treetsameie.no

A bankok egyhangúlag növekedésről beszélnek

Az OTP Bank országosan mintegy 40 000-50 000 CSOK-kérelemre számít az idén, ami egy őszi jogszabályváltozás nyomán tovább növekedhet. (Lázár János június közepén beszélt arról, hogy elkerülhetetlennek tartja a CSOK rendszerének felülvizsgálatát, egyrészt mert sok esetben bürokratikus, nehézkes az igénylés, másrészt a bankok nem feltétlenül a CSOK-ot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább saját terméküket.)

A bank januártól májusig összesen 12,17 milliárd forint támogatást folyósított, és 4285 CSOK-igénylést fogadott be, ami 13 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait. Idén az átlagos igényelt támogatás 3,5 millió forint, az ehhez kapcsolódó átlagos hitelösszeg pedig 5,7 millió forint. Ez 2016-hoz képest 10 százalékos, illetve 25 százalékos növekedés – írták.

Az UniCredit Banknál is megfordult a trend, új lakáscélra összességében nagyobb összegű támogatást folyósítottak, mint használt lakásokra, bár a kérelmeknél várhatóan az idén is a használt lakáshoz kapcsolódóak lesznek többségben a banknál. Csaknem 750 kérelmet regisztráltak az idén a pénzintézet tájékoztatása szerint, ami 45 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakában benyújtott kérelmeknél, míg a folyósított támogatás összege mintegy 1,3 milliárd forint, ami időarányosan a tavalyinak csaknem a duplája.

A Takarék Csoport az idei év első öt hónapjában 2260 kérelmet fogadott be, és a tavalyi azonos időszaki csaknem háromszorosára, 6,9 milliárd forintra nőtt a szerződéskötések összege. Az átlagos szerződött hitelösszeg 3,42 millió forint, ami 154 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Takarék Csoportban idén legalább 8-10 ezer befogadott, illetve szerződött igénylésre és 20 milliárd forint folyósításra számít az otthonteremtési támogatásnál.

Az Erste Bankhoz az első négy hónapban több száz CSOK-kérelem érkezett, 2016 azonos időszakához képest az igénylések száma több mint 40 százalékkal emelkedett. A bank várakozásai szerint 2017-ben folytatódik a pozitív, emelkedő trend, amit elősegítenek a kormány piacot élénkítő intézkedései, és az építési engedélyek kiadásának felfutása is.

Az MKB Bank idén június 23-ig 630 igénylést fogadott be, ami csaknem kétszerese a tavaly azonos időszakinak. Jelentősen nőtt a folyósított támogatás összege is, 1,4 milliárd forintot tett ki az idén a tavaly első félévi 450 millió forint után. Idén 7,5 milliárd forint támogatást és hitelt igényeltek összesen, használt lakásra 60 százalékát, új lakásra 12 százalékát, míg építésre 28 százalékát. Az átlagos folyósított hitelösszeg 4,2 millió forint a banknál.

Budapesten nem elég a CSOK a nagyobb lakáshoz
Pontosabban mindösszesen két külső kerületben van lehetőség arra, hogy egy 3 gyerekes család a CSOK igénybevételével 60 négyzetméternél nagyobb lakásba tudjon költözni. Mindeközben 2017 júniusában 27 100 új építésű társasházi lakást építenek, illetve terveznek a fővárosban, ami 14,6 százalékkal haladja meg az idén márciusban mért értéket.
A CIB Banknál az új lakás építése, vásárlása céljából CSOk-ot igénylőknél idén 42 százalék az 1-2 gyerekesek aránya a tavalyi 56 százalék után, és 58 százalék a 3 vagy több gyerekeseké, míg tavaly még 44 százalék volt. Idén az új lakás vásárlásához, építéséhez kapcsolódó 3 gyerekes CSOK-igénylők 41 százaléka kérte a 10 millió forintos támogatást. A banknál átlagosan 9,3 millió forint államilag támogatott hitelt vesznek fel új lakás vásárlásához, építéséhez az ügyfelek, míg eddig átlagosan 3,12 millió forint CSOK-ot vettek igénybe új és használt lakásra együttesen, kamattámogatott hitel nélkül.

A K&H Bankhoz idén áprilisig több mint 4500 kérelem érkezett tavaly január óta, értékük meghaladta a 12 milliárd forintot. A támogatást igénylők átlagéletkora közel 37 év, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint volt – számolt be a bank. A CSOK-támogatások többségét, 70 százalékát vidéken veszik fel. Az igényelt támogatások mellé több mint 3300 esetben lakáshitelt is igényeltek az ügyfelek, mintegy 25,5 milliárd forint összegben – tájékoztattak.

A Budapest Bank idén eddig 145 CSOK-kérelmet fogadott be, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékos növekedés, és a tavalyihoz képest majdnem négyszer több, 432 millió forint támogatást folyósított a bank ugyanebben az időszakban.

Az átlagos igényelt hitelösszeg kismértékben nőtt a banknál az idén, 10,4 millió forintra, az átlagos folyósított hitelösszeg pedig 10 millió forint volt. Az idén eddig 314 millió forintnyi kérelmet és 512 millió forint összegű támogatott hitelkérelmet fogadott be a bank, amelyekben nőtt az új lakás vásárlására és új lakás építésére benyújtott kérelmek száma.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón elmondta: eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a CSOK segítségével, 126 milliárd forinttal a program két évvel ezelőtti indulása óta.

Enyhülni látszik a budapesti ingatlanpiaci áremelkedés
Befektetőként és otthonkeresőkként is nem árt, ha folyamatosan tájékozódunk az ingatlanpiacon. Ha odafigyelünk, nemcsak az árak alakulásáról, hanem aktuális lakásvásárlási tippekről is információt szerezhetünk.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo