Szijjártó Péter: drámai lenne, ha újra le kellene állítani a gazdaságot

A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.

Friss facebookos videóban magyarázza el Szijjártó Péter, miért van szükség a szeptember elsejétől élő, a külföldiek többségét érintő határzárra.

Mint ismert, a hónap elejétől - a kormány szándéka szerint a hónap végéig - élő szigorítás nyomán októberig nem jöhetnek be külföldi állampolgárok az országba, kivéve, ha V4-es tagország állampolgárai, akiknek szeptember elseje reggel kilenc óráig már megvolt a foglalása valamely magyarországi szálláshelyen, és a lefoglalt éjszakák nem lógtak át októberbe. Továbbá felmentést kaptak a katonai konvojok, az üzleti céllal érkezők, a határ 30 kilométeres körzetében ingázó dolgozók, a tranzitálók és a nálunk játszó idegenlégiós sportolók. A szifgorítás szükségességét a hónap végén felülvizsgálják, akkor döntenek a következő lépésről.

A külgazdasági és külügyminiszter a most közzétett videóban elismétli, miért kell az egy hónapos szigorítás: mert megjött a második hullám, itthon is romlik a járványhelyzet, de akkor még jobban romlana, ha továbbra is hurcolnánk be a megfertőződéseket külföldről. Mint mondja, ha nem léptetik életbe a határzárat, akkor valószínűleg itthon kellene visszahozni a tavaszról ismert szigorításokat - ezt akarták elkerülni.

"Hogyha a magyar gazdaságot még egyszer le kellene állítani, hogyha a magyar iskolákat még egyszer be kellene zárni, az azt gondolom, hogy drámai következményekkel járna, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból"
- mondja a videón Szijjártó.

A külügyminiszter kiemeli, hogy a cégcsoporton belüli külföldre utazás továbbra is szabad és korlátozásmentes. Tehát ha egy multi magyarországi egységében dolgozónak kiküldetésbe kell mennie a vállalat egy külföldi egységébe, akkor mehet, ugyanígy vállalatcsoporton belül külföldi is jöhet magyarországi kiküldetésre.

Egyébként a magyarok mehetnek külföldre, de a kormány azt tanácsolja, hogy csak akkor menjenek, ha muszáj, hazatérés után pedig két hetes karanténba kell menni, ami csak két, csak itthon végeztetett, negatív eredményű COVID-teszttel váltható ki, amit mindenkinek saját zsebből kell fizetnie. Szijjártó ezügyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az a magyar állampolgár, aki igazolni tudja, hogy már átesett a koronavíruson, az karanténkötelezettség nélkül térhet haza külföldről.

A beutazó külföldi focicsapatok játékosainak csak egy negatív koronatesztet kell bemutatni a beutazás előtti három napból, de ez nem a magyar kormány találmánya, hanem az UEFA-protokoll, magyarázza még Szijjártó, miután áttért a sport témájára. A külföldről hazatérő magyar focistáknak viszont két negatív teszteredmény kell a karantén elkerüléséhez.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo