hirdetés

Sokat költünk az egészségre, mégse jó a helyzet

Az Egészségügyi Világnapon gyakorta kerül szóba, hogy a lakosság egészségügyi állapota nem túl jó, a magyarok pedig egyre többet költenek egészségükre. Kórházra évi 30 ezer forintot, egészségügyi kiadásokra pedig havi 10 ezer forintot fordítunk fejenként. Mivel az állami rendszerrel sokan nem elégedettek, folyamatosan nő a kereslet a magánegészségügyi intézmények szolgáltatásai iránt. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető az is, hogy a gyógyulásukhoz szükséges forrásokat egyre többen biztosítások segítségével teremtik elő.
hirdetés

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) „Az Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című jelentése szerint egy átlagos európai polgár várhatóan 81 éves koráig él. Magyarországon ellenben a születéskor várható élettartam csak 76 év. Ezzel az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk. Az OECD adatok a miértre is megadják a választ. Magyarország az európai élmezőnybe tartozik a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban, itt küzdenek a legtöbben túlsúllyal, sok a cukorbeteg és nálunk halnak meg a legtöbben rákban - olvasható az NN Biztosító Zrt. közleményében.

Forrás: NN Biztosító Zrt.

A rossz egészségügyi állapotú magyar lakosság sok pénzt fordít a gyógyulására. Az Eurostat 2015-ben készült Egészségjelentése** szerint a magyarok fejenként évi 10 ezer forintot költenek az egészségükre, a kórházi ellátásra pedig évente 30 ezer forintot. Ez tekintélyes összeg, ha azt vesszük, hogy az európai statisztikai hivatal szerint a magyar nők életükben 13,4 évet, a férfiak pedig 18,6 évet töltenek betegen. Elgondolkodtató az is, hogy míg az EU-ban gyógyszerköltések kétharmadát az állam állja, addig Magyarországon az állami támogatás mindössze 49 százalékos.

Íme a megoldás a dolgozók egészségi problémáinak 90 százalékára
A csoportos egészségbiztosítás vonzó a munkavállalók és költséghatékony megoldás a munkaadó számára. Mivel nem jelentős költségtétel, akár év közben is döntetünk a bevezetéséről. Hogy hogyan működik a dolog, milyen cégeknek érdemes ebben gondolkodnia, és hogyan érdemes kalkulálni, arról Zsolnai Gáborral, a Vienna Life Biztosító vállalati értékesítési igazgatójával beszélgettünk.
A betegségek felismerése és megfelelő színvonalú kezelése azonban nem mindig egyszerű. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 2015-ben Magyarországon egy szakorvosi konzultációra átlagosan egy hónapot, egy komolyabb CT vagy MR vizsgálatra átlagosan 33 napot, komolyabb műtétekre pedig akár több mint egy évet kellett várni. Így aztán egészségügyi problémák esetén sokan keresik fel a gyorsabb és jobb minőségű ellátást kínáló magánegészségügyi intézményeket. Ennek azonban ára van. A szolgáltatók honlapjai szerint a magánszektorban egy kisebb vizsgálat 20-30 ezer forintba, a képdiagnosztikai (ultrahang, MR, CT) eljárások 30-80 ezer forintba, a több napos kórházi ellátással járó műtét pedig akár félmillió forintba is kerülhet.

„Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy egészségünk megőrzése érdekében is öngondoskodásra van szükség, hiszen egy komolyabb műtét vagy egy súlyos betegség, a követő kórházi kezelések, majd a lábadozás nagy anyagi megterhelést jelenthet a családnak” – emelte ki Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője. Erre utal, hogy Magyarországon egyre népszerűbbek az egészségbiztosítások. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint például a betegségbiztosításból származó díjbevétel egy év alatt 1,3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Tavaly a gyógyítási költségekre fedezetet nyújtó egészségbiztosításokból pedig 8,5 milliárd forintos díjbevétele származott a biztosítóknak. A következő évben ez a piac akár 40-50 milliárd forintosra hízhat. A növekedés egyik motorja, hogy a vállalkozások bizonyos keretek között adómentes juttatásként vásárolhatnak vállalati egészségbiztosítási csomagokat.

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo