hirdetés

Soha, soha ne hagyj hőségben senkit a bezárt kocsiban

Nyáron soha ne hagyjunk magára embert vagy állatot lezárt autóban, mert életveszélyes! Ha pedig a volán mögé ülünk, tartsuk észben, hogy a nyári vezetés ugyanúgy tartogat évszakhoz kötődő veszélyeket, mint például a téli. A Használtautó.hu csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a nyári autózás kapcsán. Felkészültebb vezetéssel és odafigyeléssel a balesetek megelőzhetők!
hirdetés

Soha ne hagyjunk embert vagy állatot lezárt autóban a tűző napon!

Hamar életveszélyessé válhat lezárt autóban a hőség. Nagy melegben, zárt autóban akár 15-20 fokkal melegebb is lehet a benti hőmérséklet, mint a kinti, ami a bent ülőt súlyosan veszélyezteti - derült ki a hasznaltauto.hu csapata által elvégzett kísérletből. Ebben tizenöt perc elegendő volt ahhoz, hogy a tűző napon álló, fekete színű autóban 45 fokra kússzon a szélvédőn hagyott hőmérő foka. Az ablaküveg felerősíti a meleget, így ha egy gyermeket vagy kisállatot a zárt autóban hagyunk, ugyanennek a hőhatásnak tesszük ki. Már öt perc alatt is látványosan, több mint tíz fokkal emelkedett a hőmérséklet, 10 perc elteltével pedig az autóban már elviselhetetlen hőséget, 40 Celsius fokot mutatott a hőmérő.

Az extrém hőmérséklet kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz vezethet, ezért sose hagyjunk magára lezárt autóban embert vagy állatot, még rövid időre sem. “Magunkat se tegyük ki extrém hőhatásnak, ha az autó átforrósodott, beülés előtt hagyjuk egy kicsit kiszellőzni lehúzott ablakokkal, akár a légkondicionáló elindításával” - javasolja Katona Mátyás, az Autónavigátor.hu főszerkesztője.

Hőségben az autózás számos veszéllyel jár, a sofőröket megviselheti a meleg, az utakon lévő torlódások, fennakadások miatt ilyenkor sokkal stresszesebbek vagyunk és könnyebben hibázunk. Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig legyen az autóban elegendő ivóvíz, hiszen hőségben fennáll a kiszáradás veszélye, ráadásul folyadékhiány miatt a látás is homályosabbá válhat, a reakcióidő is megnyúlhat. Az évszak sajátossága, hogy megnövekedik a motoros és kerékpáros forgalom az utakon, amire érdemes az autóvezetőknek külön figyelmet szentelniük.

Sok autószerviz csak annak látszik
Az országban felmért több mint ötezer autószerviz ötöde már nem létezik a bejelentett telephelyén, és kevesebb mint fele folytat szerviztevékenységet, illetve rendelkezik az ehhez szükséges műszerekkel, berendezésekkel – derült ki egy kutatásból.
Készítsük fel az autót is!

Az autót is érdemes felkészíteni még a kánikula előtt. Tartsunk árnyékolókat a kocsiban, amik megvédik az utasteret a tűző nap melegétől, így – rövidebb parkolásoknál – elkerülhetjük, hogy felhevüljenek az ülések, vagy a kormány. Egy hirtelen jött jégeső is okozhat kárt járművünkön, a szakemberek azt ajánlják, hogy tartsunk a csomagtartóban egy takarót, pokrócot, amit ráteríthetünk a jármű tetejére, megvédve ezzel felületét.

A jó klíma kulcsfontosságú a nyári vezetésben, de figyeljünk oda, hogy a kinti hőmérséklethez képest maximum 10 fokkal állítsuk hűvösebbre a légkondicionálót. A hideg levegőt ne közvetlenül magunkra irányítsuk, mert könnyen megfázhatunk. Ha klímát használunk és nem lehúzott ablakkal vezetünk, megelőzhetjük, hogy bogarak, például darázs, szúnyog vagy légy repüljön az utastérbe. Természetesen a téli gumikat feltétlenül cseréljük nyárira, hiszen a téli abroncs nyárias hőmérsékleten már 60 km/óráról is több mint kétszeres fékutat adhat.

Ne csak a szörfdeszkát, az autót is nézzük át szabadság előtt
A téli és a nyári vezetési körülmények, illetve útviszonyok egészen eltérőek, és ha ezekhez nem alkalmazkodunk, az akár balesethez is vezethet. A LeasePlan flottakezelő cég szakértői bemutatják azt az öt területet, amely mindenképpen figyelmet igényel a biztonságos nyári autózás előkészítésében.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo