hirdetés

Nagy harc lehet a lakáshitelesekért

A fogyasztóbarát minősítés fokozottabb versenyt eredményezhet a lakáshitelek piacán, ahol jelentős különbségek vannak - közölte a BankRáció.hu. A friss adatok szerint az 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5 százalék alatt is lehet, de vannak 7 százalék felettiek, ez pedig nagyon tetemes eltérést jelent a visszafizetendő összegben. A piacon nagyobb verseny várható, aminek a lakáshitelesek örülhetnek.
hirdetés

Újdonság jelenik meg rövidesen a lakáshitelek piacán, a jegybank ugyanis bevezeti a fogyasztóbarát minősítést. Ezt azok a hitelek kaphatják meg, amelyek teljesítik a pontosan megszabott feltételeket. Többek között az úgynevezett fair banki törvényben megszabott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbbnek kell lenniük. Szintén feltétele a fogyasztóbarát minősítésnek, hogy legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot.

Kép: Pixabay

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a fogyasztóbarát hitel bevezetése egyértelműen jelzi, hogy a minősítési rendszert kidolgozó jegybank a több évre fix törlesztőrészletet kínáló lakáshiteleknél igyekszik nagyobb versenyre ösztönözni a bankokat. „Ezeket a hiteleket ugyanis nemzetközi összevetésben magasabb kamatfelárral adták a bankok. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a bankok kínálatában már eddig is szerepeltek olyan hitelek, amelyek barátságosak, azaz olcsóbbak voltak a többieknél” - tette hozzá a szakember.

Barátságos hitelek

Azt, hogy már most is vannak olcsóbb és drágább lakáshitelek, jól bizonyítja a BankRáció.hu legfrissebb - május közepén készített - elemzése, amely 17 bank ajánlata alapján a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket vizsgálta. A legkedvezőbb lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója bőven 5 százalék alatt marad, ezzel szemben a legdrágábbaké meghaladhatja a 7 százalékot. Ez pedig 3-4 millió forintos többletkiadást jelenthet a hitelfelvevőnek.

„A komoly eltérés miatt tehát nagyon lényeges, hogy az évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitelek igénylése előtt alaposan felmérjük a piacot és internetes hitelkalkulátorokat használjunk. Ha pedig megjelennek majd a fogyasztóbarát minősítésű hitelek, azok között is érdemes lesz válogatni, mert jó eséllyel lesznek eltérések” - fogalmazott Gergely Péter.

Támogatják a bankok a fogyasztóbarát lakáshitelezést
Támogatják a jegybank fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó javaslatát az MTI által megkérdezett nagy kereskedelmi bankok, mivel magasabb szolgáltatási színvonalra ösztönzi a bankszektor tagjait, egyúttal a verseny erősödésére számítanak.
Fix, kiszámítható

A szakember utalt arra is, hogy a piacon vannak az 5-20 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél alacsonyabb, akár 3 százalék körüli thm-mel elérhető lakáshitelek. Azonban fontos tudni, hogy ezeknél 3-12 havonta változhat a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet is.

„Sokkal kiszámíthatatlanabbak, mint a 5-20 évig fix törlesztőrészletű társaik, és egy esetleges későbbi kedvezőtlen gazdasági és kamatkörnyezetben nagyon komoly többletkiadásra kényszeríthetik az lakáshitelest” - mondta a szakember. Hozzátette, hogy ezen a téren kedvező folyamatokról lehet beszámolni, mert az elmúlt időszakban a magyar piacon egyre többen érdeklődnek az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránt. Ez pedig arra utal, hogy a hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonság is nagyon fontos a számukra. A BankRáció.hu előrejelzése szerint a következő időszakban az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb arányt kapnak a magyarországi lakáshitelpiacból, ez pedig fokozott versenyt eredményezhet a bankok között, ami a hiteligénylők számára kedvezőbb feltételeket jelenthet. Ezt a versenyt pörgetheti fel a fogyasztóbarát minősítés.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo